De Fraeylema Koetsentocht: met 7 kilometer per uur door ’t Groningse landschap

SLOCHTEREN – CULTUREEL ERGFOED IN DE SCHIJNWERPERS

SLOCHTEREN- De Fraeylema Koetsentocht is altijd een fraaie cocktail van rijdende monumenten; een traditie die hoort bij het schilderachtige Noord-Nederland. De glanzende paarden, bestuurd op het stemgeluid van de koetsiers met een gemiddeld gangetje van 7 kilometer  per uur, het hoefgetrappel en de met liefde onderhouden historische rijtuigen hebben eenmaal per jaar de hoofdrol in een sprookjesboek. Koetsiers en passagiers geven zich een dag lang over aan het ritme en de rust van 1, 2 of 4 pk, zoals het hier honderden jaren geleden ook al ging. Reserveer vast 2 september in uw agenda, om niets te missen en kom genieten van een nostalgisch en “groen” dagje uit!

De Fraeylema Koetsentocht bestaat dit jaar 21 jaar. Net zoals in de voorgaande jaren, wordt ook nu weer hard gewerkt aan een schitterend evenement langs natuurlijke coulissen, rustieke landschappen, schilderachtige decors en historische boerderijen. De deelnemers zijn gekleed in traditionele kleding – al of niet in de Engelse stijl – van meer dan 100 jaar geleden. Daarvoor gelden strenge voorschriften; ze moeten ook een geldig rijvaardigheidsbewijs hebben en worden beoordeeld door de deskundige Jury Traditioneel Gerij. Het organiserend comité slaagt er ieder jaar weer in om een diversiteit aan rijtuigen op de been te brengen, afgewisseld met onverwachte, nieuwe elementen. Dit jaar is onder meer de boulevardtram van de partij, werd het aantal schitterend gerestaureerde postkoetsen uitgebreid naar vier, presenteert de familie Poelman hun indrukwekkende bierwagen en wat nog niet eerder is vertoond:  het publiek kan kennismaken met 4 historische “koetsen”, aangedreven door een motor, uit begin jaren twintig van de vorige eeuw! Het Erfgoedplein in Slochteren wordt opgeluisterd door een hobbymarkt. Dorpsbelangen Siddeburen stelt een publieksprijs beschikbaar.

De route begint, zoals gebruikelijk om ongeveer half elf ‘s morgens,  bij manege De Woldstreek in Schildwolde, gaat via de Hoofdweg naar Hellum en de Kappershuttenweg. Een korte pauze is gepland bij Paviljoen Boei 12 aan het Schildmeer; de weg wordt vervolgd via de Roegeweg en de Damsterweg in Steendam, de Oudeweg en de Singellaan in Siddeburen. Bij het Ufkenshuis aan de Hoofdweg is een lunchpauze, waar mens en dier op adem kunnen komen. De tocht gaat verder richting Noordbroek, in verband met de aanstaande gemeentelijke herindeling; via de Slochterweg eindigt de rit bij de Fraeylemaborg waar de prijsuitreiking zal plaatsvinden. De definitieve routebeschrijving wordt in augustus afgedrukt in diverse bulletins en op de website van de Stichting Fraeylema Koetsentocht.