Nieuwe aanwinst voor het Noordelijk Scheepvaartmuseum

Vorig jaar is tijdens bouwwerkzaamheden in het pand Herestraat 42 een unieke complete plafondschildering uit 1637 ontdekt. Dit soort schilderingen zijn bijzonder zeldzaam in Nederland. Dat is in de stad Groningen niet anders. Het gehele, rijkelijk versierde, plafond is geschonken aan het Noordelijk Scheepvaartmuseum en zal in het nieuwe museum voor publiek permanent te bewonderen zijn.

De schildering is in 1637 aangebracht in de voorkamer in opdracht van de toenmalige bewoner, de militaire officier Bernard Entens. Een jaar later zou hij trouwen met Catharina Alberda. Misschien was het een exclusief bruidscadeau? De schildering bestaat uit balken en vloerdelen. Ze zijn beschilderd met bloemen, vruchten en diverse vogels. Deze elementen hebben ongetwijfeld een symbolische betekenis!

Dr. E.F. Koldewij, senior interieurspecialist bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, zegt in reactie op de vondst: “Ik verwacht dat de bruine achtergrondkleur wellicht iets kleuriger was. Ook zou het me niet verbazen als sommige van de oranjeachtige ornamenten in feite bladgoud zijn. Een compleet beschilderd plafond uit de eerste helft van de 17e eeuw is sowieso zeldzaam, maar deze is bovendien gedateerd, lijkt bovendien puntgaaf en erg verfijnd”.

Het complete plafond krijgt een mooie plek in het nieuwe museum. Tot die tijd wordt het veilig bewaard.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verbreedt zich de komende jaren van maritiem naar meer algemeen historisch museum.