Tim doet stapje terug, Freddy terug op het oude nest

voetbal oranje nassau - pkc 83 hoofdklasse zaterdag amateurs seizoen 2007-2008 23-02-2008.freddy de grooth.fotograaf Jan Kanning

GRONINGEN – Tim Rosema doet een stapje terug. Freddy de Grooth keert terug op het oude nest bij Groninger Boys en VVG promoveerde, hoezo voetbalsprookje, naar de eerste klasse. Be Quick 1887 nam afscheid van trainer Mischa Visser, die zijn stropdas volgens goed gebruik afknipte doorgaf aan zijn opvolger en vriend Kevin Waalderbos. Opmerkelijke zaken van de amateurvelden.

Onlangs leidde Mischa Visser de laatste training bij Be Quick 1887. De jonge oefenmeester knipte na de laatste wedstrijd symbolisch zijn clubstropdas doormidden en gaf die aan Kevin Waalderbos, behalve zijn opvolger ook zijn vriend. Waalderbos keek de afgelopen jaren de kunst af van Visser en mag het nu, met hulp van de nieuwe assistent-trainer Bernd van Bolhuis, zelf gaan doen. Visser heeft geen nieuwe club maar gaat zich volledig richten op de cursus Coach Betaald Voetbal. John Heitinga werd afgewezen, Visser mag dus wel. Nieuw beleid van de KNVB, dat wil vernieuwen en gelijk Duitsland de zogenaamde laptoptrainers een kans wil geven en aan de andere kant een bondscoach van zeventig jaar aanstelde. Tot op heden was het vaak zo dat alleen spelers die konden bogen op een verleden als betaald voetballer in aanmerking kwamen voor de cursus. En een goed paard bleek lang niet altijd een goede ruiter, zoals veel oud-voetballers toch al opmerkelijk veel moeite bleken te hebben met de leerstof. Sterker nog: zelfs lezen bleek wel eens een te groot probleem. Prachtig dat Visser is toegelaten. Wellicht wordt hij de Nagelsmann van FC Groningen als hij het papiertje eenmaal op zak heeft. Minder dan Ernest Faber zal hij het niet doen, origineler en wat minder onverschillig is de trainer zonder enige twijfel wel.

Over Be Quick 1887 gesproken, daar werd toch in alle anonimiteit afscheid genomen van Leyi Hu. Hij gaat volgend jaar bij Zuidlaren voetballen. Leyi Hu was jarenlang één van de beste en meest multifunctionele spelers van het amateurvoetbal die veel te lang bij zijn grote liefde SGV bleef. Bij Oranje Nassau brak hij door. Hu kon je overal neerzetten: hij speelde net zo gemakkelijk op tien als rechtsback. Hu was een teamspeler met loopvermogen en een geweldige techniek. Be Quick 1887 onderkende zijn kwaliteiten en lijfde Hu in. In de voorbereiding, nu inmiddels jaren geleden, ging het mis. In een oefenwedstrijd tegen BV Veendam brak hij zijn been. Hu trainde zich net apenzuur, nooit werd hij weer zo goed als toen. Voor Zuidlaren is hij echter nog steeds een heel bruikbare speler. Zonde van die beenbreuk, want Leyi Hu was in alles een van de beste spelers van Stad en Ommeland.

PKC’83 dan. Dat haalde best knap de nacompetitie, want de spelers waaruit trainers op De Kring de laatste seizoenen kunnen putten worden minder en ook minder goed. Ook bij PKC’’83 groeien de geldbomen al lang niet meer tot in de hemel. Het halen van de nacompetitie was dus best knap, al duurde de droom (?) over de Hoofdklasse slechts een wedstrijd. Of beter: een helft. De nacompetitie startte op een dinsdagavond tegen Duno. Halverwege stond het 2-0 voor de gasten en kon er een dikke streep door de aspiraties van de Groningers, die uiteindelijk met 3-1 verloren. Zie je vaker: clubs willen ten koste van alles de nacompetitie halen, en na een wedstrijdje zit het er al weer op. Kijk in dat kader ook maar naar FC Groningen. Play-offs bereikt, iedereen blij, afstraffing tegen AZ en competitie over, de vakantie kan geboekt worden. Voor volgend seizoen haalde PKC’83 in elk geval Simon Schreiber van Buitenpost en twee talenten van Hoogezand: de heertjes  Pinheiro en Schoobaar. Jeugdtrainer Jan Slor van Hoogezand moet er wel knettergek van worden. Hij –en de andere jeugdtrainers van de club- presteren elk jaar grandioos en Slor staat gedurende het seizoen al talloze A-junioren beschikbaar aan het eerste elftal. Zijn ze echt klaar voor de hoofdmacht, gaan ze weg. Voor een bos wortels en wat knaken. Opleiden voor een ander, zo noem je dat.

Dan VVG. Stoomde op in de vaart der volkeren en blijft gewoon doorstomen. Onlangs werd ook de titel in de tweede klasse gepakt na een duidelijke zege op het DZOH van Martin Drent. En dus komen de mannen van trainer Gert Haak volgend seizoen uit in de eerste klasse. Een huzarenstukje. De veelbesproken Tim van der Molen werd topscorer. De spits raakte in opspraak nadat hij samen met een vriend de penningmeester van zijn vorige club geld afhandig maakte. Hij kende dus een moeilijke periode, wacht nog op een straf maar scoort er ondertussen bij VVG lustig op los. In de eerste klasse zal Haak overigens geen beroep meer kunnen doen op Tim Rosema. Hij gaat in een lager elftal van VVG voetballen. Haak zal hem missen en ook de media zullen hem missen. Rosema zei gewoon wat hij er van vond. Ook dit seizoen nog. Gebrek aan conditie en een matige trainingsopkomst bijvoorbeeld, dat waren volgens Rosema de redenen van de kleine terugval die VVG gedurende het seizoen kende. Rosema was en is een rasvoetballer. Wil alles voetballend oplossen, kan ook gemeen zijn en is bovenal liefhebber. Pas als hij echt niet meer kan lopen, zal hij helemaal stoppen. En ach, wie weet. Wie weet kan Haak volgend seizoen toch stiekem nog wel op hem rekenen. Met Tim weet je het nooit helemaal zeker. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. VVG trok ondertussen wel spits Jeroen Buurke aan. Een topspits, die het vanwege privé omstandigheden de laatste jaren ietsje rustiger aan moest doen en uitkwam voor Gieten. Een fitte Buurke maakte er 25. Ook in de eerste klasse.

Oranje Nassau zit nog middenin de nacompetitie om ook volgend jaar in de Hoofdklasse uit te mogen komen. Dat viel toch wat tegen, want directe handhaving had met de talentvolle ploeg mogelijk moeten zijn. Wat betreft de transfers is het nog rustig. Rhobin Brander komt terug van Stadspark, Ard Veenhof en Bob Poorta vertrekken naar respectievelijk Drachtster Boys en Gorecht. Bij Drachtster Boys zit volgend jaar stadjer Hans van der Ploeg op de bok. Hij pakt de trainershandschoen weer op. Dat is mooi nieuws, want dat betekent dat het goed gaat met zijn vrouw Merel, die zoals bekend ernstig ziek is. Over rentree gesproken: het gedegradeerde Groninger Boys kan weer rekenen op Freddy de Grooth. Hij speelde de afgelopen jaren bij Pelikaan S. De Groot speelt straks dus weer in de derde klasse, en dat zal goed zijn voor tussen de dertig en veertig goals. Let maar op.

Dan nog even terug naar Be Quick. Dat de beste spelers de afgelopen jaren steevast vertrokken naar oorden als Hardenberg en Harkema, daar is men op de Esserberg wel al aan gewend. Men maalde er niet om want vanuit de jeugd werd de selectie wel weer aangevuld. Dat nu ook talenten als Kellian van der Kaap al verkassen, moet de club toch grotere zorgen baren. Hij gaat nu al naar de Boys uit Harkema, dat wellicht volgend jaar al spelers uit de B1 over zal nemen. Behalve Van der Kaap vertrekken ook Djababoe en Woering. Zij gaan naar ACV.  Nieuw is doelman Frank Harms, er komt een keeper van Nieuw Buinen en van die club komt ook aanvaller Arnold  Benthum.

 

Vincent Muskee