Sjoerd Dijksterhuis wint programmeercursus Heel Groningen Scratcht

GRONINGEN – Woensdag is Sjoerd Dijksterhuis uit Nieuwolda uitgeroepen als maker van de tofste game van de provincie Groningen. Hij kreeg tijdens de feestelijke finale in de Bibliotheek Hoogezand zijn prijs overhandigd; een heuse 3D-printer. Volgens de jury heeft Sjoerd op een speelse manier laten zien wat hij de afgelopen weken heeft geleerd. Hij maakte een avontuurlijk spel met een zoektocht naar verdwenen boeken.

Robin Jelsma uit Marum werd tweede en Levi Keijser uit Stedum werd derde. Ook zij ontvingen een prijs uit handen van de jury; een pakket om een robot te bouwen en Robin kan zijn robot daarna ook zelf programmeren.

Wat vond de jury?

“Er zijn door de kinderen zulke prachtige dingen gemaakt, we konden bijna niet ophouden! Sommige spellen waren erg moeilijk, andere verslavend, er waren grappige spellen, spellen met een verhaal en er was een spel om samen te spelen.”, aldus de juryleden Marja Doedens en Jacob Klaassen van Startup Kid.

Wat is Heel Groningen Scratcht?

Biblionet Groningen startte, in samenwerking met Startup Kid, begin april met een gratis cursus voor kinderen uit groep 4 tot en met 8 van de basisschool. Kinderen in alle gemeenten in Groningen kregen de mogelijkheid om mee te doen. Via een online cursus leerden ze programmeren met Scratch.

Meer dan 250 kinderen werkten hard aan de ontwikkeling van een eigen game. De jury riep per gemeente één game uit als de beste. Uit deze games is door de jury vandaag de beste gekozen.

Project voor alle kinderen in provincie Groningen

Heel Groningen Scratcht biedt alle kinderen in de provincie Groningen de mogelijkheid om via de programmeertaal Scratch te ervaren hoe leuk en eenvoudig programmeren eigenlijk is. Het doel van de cursus is om kinderen kennis te laten maken met belangrijke 21e eeuwse vaardigheden. Het bereidt ze voor op een toekomst waarin ICT, techniek en programmeren steeds belangrijker worden.

Ontwikkelen van digitale vaardigheden

Biblionet Groningen wil met deze cursus de ontwikkeling en digitale vaardigheden van kinderen stimuleren. Dat is goed voor de toekomst van de Groningse jeugd. En het past binnen de ambitie van Biblionet Groningen, waarin bibliotheken zich ontpoppen tot maatschappelijke, educatieve en levendige locaties waar iedereen terecht kan voor inspiratie.