Martine Feenstra geniet als fractieleider Socialistische Partij

MIDDEN-GRONINGEN – Nog een paar maandjes. Dan gaan de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren samen op in de nieuwe gemeente Midden-Groningen. Er is een mooie weg afgelegd en het grote moment van de fusie komt steeds dichterbij. Belangrijk voor de inwoners van de drie gemeenten, maar zeker ook voor de politieke partijen. Voor de meeste partijen geldt dat drie afdelingen samen één nieuwe afdeling moeten vormen. Onder hen ook de SP. Drieënhalf jaar geleden ‘per ongeluk’ gelanceerd van 0 zetels in de gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer naar 5. Adel verplicht, dus de debutant mocht direct aanschuiven bij de coalitie onderhandelingen. Met succes, want in Peter Verschuren wist de fractie direct een succesvolle wethouder te leveren.

“Een teamprestatie”, vindt fractievoorzitter Martine Feenstra, die recent te horen heeft gekregen dat het vertrouwen van de partij in haar kunnen nog altijd onverminderd groot is. Feenstra mag door als fractieleider in de nieuwe gemeente Midden-Groningen en is daar blij mee, laat zij aan Groot Groningen weten. Samen blikken we terug op de eerste kleine vier jaar die ze in de raad heeft gezeten. “Dat was een mooie en leerzame ervaring”, vertelt ze. “Het was toch een verrassing om met zoveel zetels in de gemeenteraad gekozen te worden. Persoonlijk had ik gerekend, of eigenlijk meer gehoopt, op twee zetels. Want we hadden er nul hè? Je moet toch kijken of mensen wel het vertrouwen in jou en de partij hebben.” Gedurende de verkiezingen voorspelden mensen al dat de uitslag wel eens heel voordelig kon uitpakken voor de SP. En zij kregen gelijk. “Het werden er uiteindelijk vijf”, lacht ze. “Dat was mooi, maar ook spannend. We hadden namelijk wel plannen en ambities, maar geen ervaring. Eigenlijk wilden we ook eerst afwachten en kijken wat er zou gebeuren.” Vijf zetels in de gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer is echter een fors aantal. Al snel bleek dat de SP onmisbaar was aan de onderhandelingstafel bij de vorming van een nieuwe coalitie. “Gelukkig bleek Peter Verschuren (de huidige wethouder van de partij) bereidt om de helpende hand te bieden”, aldus Martine Feenstra.

Het avontuur is Martine niet tegengevallen, meldt ze. “Je maakt veel leuke dingen mee. Neem bijvoorbeeld de Klijnstra-gelden die we in hebben kunnen zetten. Hoogezand-Sappemeer kent helaas nog altijd een hoog werkloosheidscijfer en veel armoede. Een moeilijke doelgroep die extra aandacht verdient. Het was ontzettend mooi om te zien dat dit geld ingezet kon worden om juist deze mensen te helpen.” Want armoede en SP zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Landelijk presenteert de partij zich als een socialistisch bolwerk en dat is precies wat het lokale ‘zusje’ ook wil zijn. Eerst in Hoogezand-Sappemeer, maar straks ook in de nieuwe gemeente Midden-Groningen. Met Martine Feenstra aan het roer voor de komende vier jaar. “Daar ben ik uiteraard zeer content mee”, zegt Martine. “Ik wil graag datgene wat we hier hebben bereikt graag voortzetten in de nieuwe gemeente en ben blij dat ik dat vertrouwen krijg. De SP heeft de laatste jaren in zowel Hoogezand-Sappemeer als in Menterwolde bewezen een sterke partij te zijn en op een hele praktische en sociale manier te kunnen besturen. We denken dat het goed voor Midden-Groningen is als we daarmee door kunnen gaan in de nieuwe gemeente.” Dat gaat de SP doen zonder de fractievoorzitter uit Menterwolde. “Joyce Veendorp heeft helaas aangegeven niet door te gaan”, meldt Feenstra, “maar ik ben ervan overtuigd dat we straks in Midden-Groningen ook over een sterk team beschikken. Dat is onze kracht in beide gemeenten geweest en dat zal zich voortzetten in de nieuwe gemeente. Ik heb er in ieder geval ontzettend veel zin in en kijk uit naar de komende vier jaar. De kiezers in Midden-Groningen mogen op 22 november naar de stembus. Wij hopen wederom op veel steun te mogen rekenen. Vijf zetels in de nieuwe gemeenteraad? Dat zou mooi zijn, want dan kunnen we een sterk blok vormen. Precies zoals we de herindeling ingaan; de SP gaat als één blok naar Midden-Groningen.” Ondersteunen is het magische woord, zegt ze. “Als SP ondersteunen we elkaars sterke punten. We zijn allemaal nummer 1, dus mijn functie als lijsttrekker is mooi, maar niet allesbeslissend. Nogmaals, er staat een echt team.” Na Martine Feenstra volgen raadslid Joke Lesman uit Hoogezand, Kees Koning uit Sappemeer en Han van der Vlist uit Harkstede. De top-zes wordt compleet gemaakt door de raadsleden Maarten Kluit en Julia Polat uit Hoogezand. Polat zit momenteel in de raad namens de fractie Polat.