Middelstumer brengt Asingaborg tot leven

Afgelopen weekend was de ontknoping van de ontwerpwedstrijd ‘Wie brengt de Asingaborg tot leven’. Middelstumer Paul Rinket heeft gewonnen. Zijn kunstobject zal in het Asingapark in Middelstum gerealiseerd worden. Rinket’s ontwerp “d’Ol Börg” werd gekozen uit drie genomineerde inzendingen. Met 79 van de 144 uitgebrachte stemmen was het ontwerp van Rinket duidelijk favoriet. Zijn ontwerp is een strak geheel met een gedeelte van het provinciewapen en schuine balken. Dit was een gebruikelijk patroon in de middeleeuwen.

Inwoners van Middelstum mochten kiezen welk kunstobject zij in het Asigapark gerealiseerd willen zien. De afgelopen maanden heeft het Asingapark (de tuin van de voormalige Asingaborg) een facelift gehad. Het park lag eerder verscholen achter bebouwing en groen. Nu is het park ‘open’ gemaakt en heeft een aansluiting met de omgeving gekregen. Onderdeel van de renovatie is het opnieuw zichtbaar maken van de contouren van de borg door middel van een kunstobject. Kunstenaars zijn opgeroepen om een kunstobject te bedenken dat past in het verhaal van de Asingaborg.

In totaal zijn er vijftien ontwerpen ingezonden. Hieruit heeft een vakjury drie heel verschillend van elkaar ontwerpen genomineerd. Tot aan de bekendmaking op zaterdag, waren de namen van de genomineerden stilgehouden. Er werd dus gestemd op het ontwerp, zonder dat de kunstenaar bekend was. De reden was dat één van de genomineerden een in het dorp actieve Middelstumer was. Naast het winnende ontwerp van Rinket, waren twee andere ontwerpen genomineerd. “De Weerspiegeling” van Paul de Wilde en Coco van Weelden van Studio 44X uit Delft. Volgens de jury is het een ontwerp met lef en durf. Het is een spiegel, hangend boven het park tussen de bomen. De tweede nominatie is “Het Verhaal van de Asingaborg” van Reinier de Gooijer en Maaike Disco uit Groningen. Dit ontwerp schetst het verhaal van de Asingaborg-bewoners verdeeld over vier kamers, met in het midden een gang die de borg in tweeën verdeeld.

Het winnende ontwerp van Rinket wordt de komende maanden verder uitgewerkt en zal in het najaar worden onthuld.