Provincie Groningen investeert vijf miljoen in behoud erfgoed

Dankzij de inzet van de ChristenUnie investeert de provincie Groningen de komende twee jaar in totaal bijna vijf miljoen euro in het behoud en herstel van monumenten.

Door een extra investering van drieënhalf miljoen euro ontstaan de komende jaren meer mogelijkheden voor restauratie en beheer van kerken, molens, borgen, steenhuizen en andere monumenten die in de provincie Groningen staan.

Met de extra aandacht voor cultureel erfgoed gaat een wens van de ChristenUnie in vervulling. Volgens ChristenUnie-fractievoorzitter Stieneke van der Graaf is de investering erg belangrijk omdat eigenaren en erfgoedbeheerders hiermee beter in staat zijn om de monumenten te onderhouden.

Het bedrag wordt gebruikt voor de oprichting van twee fondsen. Het ene fonds is bedoeld voor leningen en subsidies voor rijksmonumenten. Het andere fonds is bedoeld voor leningen voor de aanpak van gemeentelijke monumenten en karakteristieke panden.

‘Veel mensen en organisaties zetten zich in voor het behoud van het Groningse erfgoed. Het is goed dat de provincie daar ook aan bijdraagt. Dan kan ook over honderd jaar nog genoten worden van de bijzondere gebouwen in onze provincie,’ aldus Gerrit Jan Steenbergen, Statenlid voor de ChristenUnie.