Shanty for Life in actie voor Stichting Alzheimer Nederland

BAD NIEUWESCHANS – De leefbaarheid vergroten én tegelijkertijd op een prachtige manier een goed doel steunen. In Bad Nieuweschans gebeurt het. Bert Stuut en zijn Coop Bad Nieuweschans hebben het gedaan. “Maar niet alleen hoor!”, lacht hij tevreden. “Zo’n dag vol shantykoren en podia organiseer je niet in je eentje. Dat doen we met een aantal fanatieke vrijwilligers.” Het is niet de eerste keer dat Bad Nieuweschans veranderd in een Shantydorp. Het succes van vorig jaar smaakte naar meer, en meer is het geworden. In iedere zin van het woord.

De tweede zondag van juni dus. De vreugde klinkt door in de stem van Bert Stuut. “Ja geweldig”, beaamt hij, “wat een sfeer en wat een heerlijke momenten om tevreden op terug te kijken.” Stuut vertelt dat hij zich wil inzetten voor de leefbaarheid van het dorp. “Bad Nieuweschans is niet het grootste dorp in de provincie”, schetst hij, “dus moet je af en toe iets leuks op poten zetten om mensen te trekken. Ervoor zorgen dat mensen denken van: ‘Goh, dit is écht een leuk dorp’.” Dus dacht de ondernemer lang en diep na over de mogelijkheden. Rijk hoeft hij er niet van te worden, dus gezelligheid staat voorop. “Daarom hebben we ook het hele dorp erbij willen betrekken”, aldus Stuut. “Er zijn vier podia neergezet in het dorp, waar de mensen van Shanty Nederland een prachtig programma hebben neergezet. Ook hebben we de twee kroegen erbij betrokken. Tegen hun hebben we gezegd; zet wat moois neer, kleed een podium aan en haal je omzet. Maak het gezellig. Dat is bijzonder goed gelukt. Het was ongelooflijk gezellig op de terrassen en de kroegen zaten goed vol. Omdat er ook een leuke braderie was neergezet, konden we hier écht een mooi en compleet evenement neerzetten.” De optelsom van Bert Stuut klopt inderdaad. Gezellige muziek, volle terrassen, lekkere drankjes en een markt. “Ik wil niet overdrijven”, lacht hij, “maar we hebben toch zeker zo’n 4.000 mensen mogen verwelkomen in ons dorp. Ze liepen in een lijn langs de podia, waardoor het altijd wel ergens ontzettend druk was.” Extra mooi is dat de dag ook nog eens gekoppeld was aan een goed doel. “Deze doelen staan dichtbij mij”, zegt hij. “Vorig jaar ging de opbrengst naar KWF Kankerbestrijding. Daar heb ik toe voor gekozen omdat mijn moeder overleed aan deze ziekte. Dit jaar is de opbrengst naar Stichting Alzheimer Nederland gegaan en dat heeft te maken met mijn vader.” Het evenement zelf bracht ruim 1.100 euro op. “Daar is het bedrag bijgekomen dat Zwier Koetje heeft opgehaald met zijn acties”, aldus Stuut over de achthonderd euro van Koetje. “In totaal hebben we 2.000 euro kunnen overhandigen aan de voorzitter van Stichting Alzheimer Nederland. Een prachtig bedrag waar we uiteraard zeer trots op zijn.” Ook trots is Stuut op de aanwezigheid van burgemeester Pieter Smit en Miss Oldambt 2017 die het evenement opsierden met hun aanwezigheid. “Leuk feitje”, meldt Bert. “Het was het eerste publieke optreden van Miss Oldambt Sharon Mulder. Dat primeurtje hebben we maar mooi gehad. En ach, weet je? Eigenlijk is zo’n hele dag een aaneenschakeling van hoogtepunten. Als je ziet hoe het dorp leeft en waar de mensen allemaal vandaan komen. Dat is gewoon super. Dit is Bad Nieuweschans op z’n gezelligst.”