Grootste museum van Nederland in Groningen

Petruskerk, Pieterburen

Op 6 juli opende het Grootste Museum van Nederland zijn eerste dertien deuren. In Groningen zijn vier kerken van de partij en wel de Adelskerk in Midwolde, de Hippolytuskerk van Middelstum, de Petruskerk in Pieterburen en de Mariakerk in Krewerd. Gezien de vele enthousiaste reacties in de diverse gastenboeken, is dit initiatief een schot in de roos. De verborgen topkunst van Nederland wordt zo toegankelijk gemaakt voor iedereen, juist ook voor degenen die gewoonlijk niet in een kerk komen. Het bezoeken van een kerk is hiermee een stuk laagdrempeliger geworden.

Groningen is met vier kerken ruim vertegenwoordigd in dit landelijke project. Deze behoren alle tot het bezit van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Het Gastenboek van de Hippolytuskerk van Middelstum laat zien dat de bezoekers niet alleen uit de buurt komen maar ook uit Ierland en Laos……ook bij de andere kerken verwachten we een zelfde beeld.

De vier genoemde Groninger kerken zijn dagelijks geopend en de toegang is gratis. In de kerken vind je een zogenaamd Kijkblad, waarop de highlights, de dingen die je gezien moet hebben van de desbetreffende kerk staan afgebeeld. Aan de hand hiervan kan de bezoeker de kerk bekijken. Met korte teksten wordt duidelijk gemaakt wat je eigenlijk ziet. De Kijkbladen zijn beschikbaar in het Nederlands en het Duits en aan een Engelse versie wordt gewerkt.

Met deze vier geopende kerken zijn we er nog niet, de SOGK heeft de ambitie uitgesproken in 2019 50 kerken open te stellen voor publiek. Dit kan dan bemenst of onbemenst zijn. In 2019 bestaat de SOGK 50 jaar, een jubileum dus en dit is een van de jubileumactiviteiten. Inmiddels zijn behalve de vier Grootste Museum-kerken al 30 kerken dagelijks geopend, dus de kans dat je voor een dichte deur komt, is danig afgenomen. En mocht dat nu toch zo zijn, dan haalt u toch gewoon de sleutel bij de buren?