Het Groninger Landschap opent diverse monumenten

GRONINGEN – Open Monumentendag staat dit jaar in het teken van ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Het Groninger Landschap stelt tijdes deze dagen een aantal bijzondere plekken open voor het publiek.

Borg Welgelegen
De Odd Fellows geven tussen 10.00 en 17.00 uur rondleidingen in Borg Welgelegen. Een unieke kans om deze fraaie veenborg van binnen te zien en verhalen te horen over de interessante geschiedenis van één van de laatste beeldbepalende monumenten in Hoogezand-Sappemeer.
Het interieur van dit Rijksmonument is doorgaans niet voor het publiek toegankelijk. Bijzonder zijn onder andere de hal met trappartij, het gangfonteintje van roodbruin en grijs geaderd marmer in Lodewijk XIV-stijl, een 18de-eeuwse schouw en een klokje uit 1688. Ook kan een kijkje worden genomen in de speciale ruimte waar de Odd Fellows hun bijeenkomsten houden.
Open: zaterdag 9 september van 10.00 tot 17.00 uur
Entree: gratis
Adres: Borg Welgelegen, De Vosholen 60, 9611TD Sappemeer

Eendenkooi Nieuw Onrust
Diezelfde dag wordt de eendenkooi Nieuw Onrust in de Westpolder opengesteld voor publiek. Vrijwilligers van Het Groninger Landschap geven rondleidingen met uitleg over de werking van een eendenkooi en de uitgevoerde herstelmaatregelen in het kader van het project Kongsi van de kooi-eend. De eendenkooi is alleen onder begeleiding van de rondleiders te bezoeken.
Rondleidingen: zaterdag 9 september, om 10.30, 11.30 en 13.00 uur
Bijzonderheden: maximaal 15 personen per groep, deelname is gratis
Toegankelijkheid: De eendenkooi is niet toegankelijk voor rollators of rolstoelen
Adres & Parkeren: Op de Westpolder bij Hornhuizen neemt u (tussen nummers 22 en 24) de afslag naar het gebouw van Waterschap Noorderzijlvest. Daar kan ook geparkeerd worden.
Voor fietsers: de eendenkooi en het Waterschap zijn te vinden bij fietsknooppunt 11

Coendersborg
De Coendersborg in Nuis is geopend op zaterdag 9 september van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag 10 september van 13.30 tot 17.00 uur. In de verschillende kamers in de borg zijn videoportretten te zien die het verhaal van het landgoed vertellen. Aan het woord komen voormalige bewoners, arbeiders, streekbewoners en de huidige natuurbeheerder van het landgoed.
Open: zaterdag 9 september 10.00 – 17.00 uur & zondag 10 september 13.30 – 17.00 uur
Entree: gratis
Adres: Coendersborg, Oudeweg 15, 9364 PP Nuis