SOOOG en RUG in wetenschap en techniek

GRONINGEN – SOOOG en Scholierenacademie Rijksuniversiteit Groningen starten het project Studentbuddy Oost-Groningen. Aan het project “Wetenschap in de regio” gaan  scholen van SOOOG deelnemen om wetenschap en techniek te stimuleren. Samen met een ‘studentbuddy’ van de Scholierenacademie van de Rijksuniversiteit Groningen gaan de scholen vanaf september/oktober van start.

Bovenbouwleerlingen (groep 7/8) uit krimpregio’s maken op een toegankelijke manier kennis met wetenschap en de rol die de universiteit daarin speelt. Het doel hiervan is om kinderen, die vanuit hun thuissituatie niet zo snel in aanraking komen met wetenschap, hiervoor te inspireren. Het project bestaat uit een introductieles over wetenschap op school. De studentbuddy vertelt over zijn eigen studie en wat hij of zij daar leert. Daarnaast wordt de Rijksuniversiteit in Groningen bezocht: hier krijgen de leerlingen een rondleiding en een practicum, bijvoorbeeld bij natuurwetenschappen door het doen van proefjes in een laboratorium. De kinderen kunnen daarna in het Universiteitsmuseum veel ontdekken. Ook bestaat de mogelijkheid het mobiel planetarium te beleven. Dit is een opblaasbare koepel waarin aan de binnenkant interactieve films worden geprojecteerd van de sterrenhemel en al het moois in het heelal. Onder leiding van een student sterrenkunde reizen de leerlingen door het heelal.

Het project wordt naast SOOOG en de Rijksuniversiteit Groningen mede mogelijk gemaakt door de gemeente Oldambt en de provincie Groningen.