Culturele Zondag: publiekspresentatie Leesbaar Groningen

GRONINGEN – Zondagmiddag 12 november wordt tijdens de Culturele Zondag in de kerk van Leegkerk de Leesbaar Groningen-kaart gepresenteerd. 

Leesbaar Groningen is de kaart van de provincie en de stad Groningen waarop de belangrijkste literaire citaten zijn afgebeeld, op precies de plekken waar deze citaten over gaan. Zoals bijvoorbeeld Gerrit Krol rond de Korrewegwijk, Ede Staal op het Hogeland, Nanne Tepper in Veendam, C.O. Jellema bij het kerkje van Fransum en vele anderen. Deze middag wordt in Leegkerk de kaart gepresenteerd, die als poster, vouwkaart, boekje en zelfs als wandvullend behang wordt aangeboden.

Leesbaar Groningen
In de zomer van 2016 begon het project Leesbaar Groningen met een oproep in het Dagblad van het Noorden om citaten in te sturen over literaire plekken in de provincie en de stad. Meer dan zeshonderd werden er uiteindelijk ingestuurd en samen met het Huis van de Groninger Cultuur werd vervolgens de kaart van Groningen door de redactie ingekleurd door inspirerende woorden en zinnen.

Deze zondagmiddag in de kerk van Leegkerk wordt de kaart gepresenteerd en worden de makers (Louis Stiller, Erik Nieuwenhuis, Yolanda Huntelaar en Bob Polak) geïnterviewd. Groninger dichters en schrijvers dragen hun belangrijkste fragmenten voor. Ook komen diverse inzenders van citaten aan het woord over hun belangrijkste literaire plekken in stad en ommeland. Tot slot is er een heuse Leesbaar Groningen-quiz waarbij het publiek een kostbare, gesigneerde Leesbaar Groningen-kaart (A0-formaat) kan winnen.

Culturele Zondag
Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming organiseren het hele jaar culturele zondagmiddagen in de kerk van Leegkerk. Tijdens deze middagen komen zeer uiteenlopende onderwerpen aan bod. Gasten die eerder in Leegkerk waren tijdens een Culturele Zondag zijn onder andere Griet Op de Beeck, Frank Westerman, Caspar Janssen, Auke Hulst, Annegreet van Bergen, Wim Brands, Meindert Talma, Miranda van Kralingen en Mathijs Deen.

Entree: € 7,50.
Kaarten zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda, bij Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) en Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47).