‘We willen integreren in Veendam, deze locatie leent zich daar fantastisch voor’

Stormvogels van armtierige containers naar prestigieuze Wielerarena

VEENDAM – Dinsdagochtend 9:00, Wielercafé, Sportpark de Langeleegte. Op het raam aan de rechterkant van de entree prijkt het gloednieuwe logo van de Stormvogels. In de voormalige kantine van SC Veendam zitten voorzitter Wilbert Boneschansker en algemeen- en wedstrijdsecretaris Niels Holthof van de Stormvogels aan de stamtafel te vergaderen. Glunderend. Met zichtbare trots. Want wat er nu nog uitziet als een gedateerde donkerbruine voetbalkantine wordt straks omgedoopt in een hypermodern wielercafé, de headquarters van de Stormvogels. En als het een beetje meezit heeft de wielerclub volgend jaar haar eigen wielerarena op het sportpark.

Op de tafel ligt het schetsontwerp dat door Sweco Nederland in opdracht van de gemeente getekend is. Het sportpark van Veendam gaat volledig op de schop. Wordt omgeturnd in een ‘Sport- en leerpark’ waar ook Veendammer wielervereniging Stormvogels haar intrek neemt. De plannen daarvoor dateren van zo’n 4 jaar geleden na het faillissement van SC Veendam. De gemeente –eigenaar van het sportcomplex- moest herontwikkelen. Het plan, waar zo’n 14 miljoen euro mee is gemoeid, behelst de campusgebouwen van de openbare school voor voortgezet onderwijs Winkler Prins, een kunstgrasveld (waarvan de aanleg inmiddels begonnen is), een nieuw terras rondom het clubgebouw van de amateurclub Veendam 1894, een nieuw hoofdveld, een podium op 1.20 hoogte boven het hoofdveld, bedoeld voor onder andere optredens én een 1 kilometer lange wielerbaan die het hele park omsluit. De wielerarena van de Stormvogels. Nu nog zit de wielerclub die is opgericht in 1935 aan de Zuidwending, net buiten Veendam.

“We wilden graag centraler zitten. Integreren in Veendam”, vertelt Boneschansker. “Onze ambitie is om mountainbikers, tourfietsers en wedstrijdrenners aan elkaar te koppelen. Deze locatie leent zich daar fantastisch voor.” De plannen voor een wielerbaan werden goed ontvangen binnen de gemeente. “In één avond is het in de raad besloten. De baan is vooral bedoel voor jeugd tussen de 8 en 14 jaar zodat zij in een veilige omgeving kunnen fietsen.” Op dit moment telt de club zo’n 400 leden. De heren verwachten dat daar straks, op de nieuwe locatie nog wel wat bij zullen komen. “We zijn ervan overtuigd dat wanneer alles eenmaal klaar is, onze vereniging een aanzuigende werking heeft. We krijgen nu al aanvragen vanuit de KNWU Noord en andere verenigingen om wedstrijden te organiseren. En we zijn gevraagd het NK Jeugd 2019 te organiseren. Dat wordt nog niet op de nieuwe baan, want we hebben niet de garantie dat –ie dan klaar is.  Naar alle waarschijnlijkheid verplaatsen we het event naar het centrum. De wielersport leeft hier. De verhuizing naar de Langeleegte geeft onze vereniging een enorme boost. Het Wielercafé wordt het hart van de club. De plek waar de tourafdeling en de atb’ers vertrekken. Voor onze sponsoren is het een ideale uitvalsbasis voor het geven van presentaties of wielerclinics.

Hoewel het nog niet al te warm is in de nieuwe place-to-be van de Stormvogels, eerder wat frisjes zelfs, zijn de heren in hun nopjes met de nieuwe uitvalsbasis. Alles beter dan die aan elkaar geschakelde containers aan de Zuidwending, waar de vloeren bijkans doorzakken en de muizen op tafel dansen. “Het is hier niet heel warm, maar daar waai je van de stoel af”, grapt Holthof over de huidige locatie van de Stormvogels. “Een armtierige boel. Ook de wielerbaan is door zijn levensduur heen. En dit ziet er nu nog niet zo uit als we voor ogen hebben, maar de locatie is fantastisch. Kijk eens; wát een uitzicht! We willen er een modern wielercafé van maken, met een industriële look en wielen aan de wand”, vertelt Holthof terwijl Boneschansker een moodbord uit zijn laptop opduikelt. Inderdaad hip en modern. Complete rijwielen aan de wanden, een lamp van fietswielen, een gezellige bar met industriële verlichting erboven, zijwanden in de karakteristieke blauwe Stormvogelskleur. De heren willen zo snel mogelijk starten met de transformatie van de voormalige voetbalkantine. Afgelopen vrijdagavond hield de club een vrijwilligersavond waar vrijwilligers (de club is gezegend met zo’n 100 mannen en vrouwen die graag hun handen laten wapperen ter faveure van de vereniging) konden intekenen op verschillende onderdelen. Aan die oproep is massaal gehoor gegeven.

Met de intrek van de Stormvogels, de judoschool van Veendam, de runningclub, Hotel Parkzicht,  Winkler Prins en de amateurtak van Veendam 1894 is het volledige sportcomplex ingevuld. Nog een jaar moeten de Stormvogels op hun oude plek bivakkeren want in 2018 wordt de nieuwe wielerbaan aangelegd. Wel kunnen ze vanaf nu gebruik maken van de nieuwe headquarters bovenin het hoofdgebouw. Wie het complex gaat (ver)bouwen is nog niet bekend. Het project is op dit moment in aanbestedingsfase. Wat wel alvast genoteerd kan worden is de officiële opening van het Wielercafé: 9 maart 2018. In bijzijn van niemand minder dan wielercrack Erik Dekker.