Geen vuurwerk in Groninger binnenstad

GRONINGEN – Ook op oudejaarsavond moeten Groningers zich veilig voelen in de binnenstad. Daarom komt de gemeente met twee nieuwe initiatieven. Voor het eerst is het uitgaansgebied in de binnenstad, inclusief Vismarkt en Grote Markt, aangewezen als vuurwerkvrije zone. Ook gaat de gemeente dit jaar samen met hulpdiensten, studenten en binnenstadondernemers campagne voeren voor een veiliger feest.

Motto van de publiekscampagne is: ‘Welkom in de binnenstad, maar laat je vuurwerk alsjeblieft thuis.’ De boodschap zal te zien zijn op het grote led-scherm aan de Grote Markt en verder vooral worden verspreid door alle samenwerkende partijen: uitgaansgelegenheden, ondernemers aangesloten bij de Groningen City Club, studentenverenigingen, politie, brandweer en Ambulancezorg Groningen.

Burgemeester Peter den Oudsten: ‘In de campagne is bewust gekozen voor de vriendelijke benadering. Liever dan verbieden en handhaven doen we een beroep op het gezonde verstand van de Groningers. Als het om veiligheid gaat merken we dat mensen steeds minder bereid zijn de vuurwerkoverlast voor lief te nemen.’

Oud en nieuw blijft voor veel mensen een belangrijk feest. Voor een veilige viering is het noodzakelijk om de huidige aanpak aan te scherpen, is de conclusie van het recente rapport ‘Veiligheidsrisico’s jaarwisseling’ van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, OVV.

Vooral de binnenstad, waar veel Groningers op oudejaarsavond samenkomen en waar veel kwetsbare gebouwen staan, vraagt om extra aandacht. Buiten de binnenstad zijn er net als vorig jaar zeven vuurwerkvrije zones in Groningen. Zie voor meer informatie www.gemeente.groningen.nl/vuurwerkvrije-zones-oud-en-nieuw.