Ontdek de sporen van de Groninger Ploeg tijdens de kerstwandeling door stad

GRONINGEN - Wandelroute bij scheepvaartmuseum met Koos Lammerts 15-12-2017

 

Slenteren langs woon- en werkplekken van De Ploeg

GRONINGEN – Voor veel cultuur- en wandelliefhebbers het hoogtepunt van het jaar: de kerstwandeling door stad. Niets fijners na dagen binnen zitten, de nodige hapjes en drankjes verorberd te hebben om er even op uit te gaan toch? Voor de zevende keer organiseert Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) op 2e kerstdag een kerstwandeling door de stad Groningen. Een heel bijzondere dit keer. ‘Sporen van De Ploeg in Groningen’, heet de kerstwandeling die leidt langs plekken waar kunstenaars van de Groninger Ploeg gewoond of gewerkt hebben. Het programma start om 14.00 uur in de remonstrantse kerk, het kantoor van de SOGK met een korte inleiding door de gidsen. De wandeling wordt afgesloten met een kort kerstconcert.

De kerstwandelingen zijn enorm populair, weet organisator Annemieke Woldering van de Stichting Groninger Oude Kerken. “Steeds meer gezinnen doen mee. Ouders met kinderen. Maar ook onder ouderen is de wandeling door de stad erg in trek.” Drie professionele gidsen vertellen bij ieder punt over de historie ervan. Een van die gidsen in Koos Lammerts. “We gaan op zoek naar sporen van De Ploeg in het centrum van Groningen. We nemen de wandelaars mee naar de boot van George Martens. Vroeger lag zijn bootje, de Alida, in het Kattendiep, waar nu het Pannenkoekschip ligt. Hij voer ermee het wad op en naar Reitdiep om vanaf zijn boot te schilderen. Alida ligt nu op de binnenplaats van het scheepvaartmuseum.”

De Ploeg is een kunstenaarscollectief dat in 1918 in de stad Groningen werd opgericht. De leden zijn vooral kunstschilders, maar ook musici, beeldhouders, dichters, een architect, drukkers en literatoren zijn lid geweest van de Groninger Kunstkring De Ploeg. Een bekend gezegde in Groningen luidt: ‘De Ploeg is wereldberoemd in Groningen’. Een nuchter Groninger statement of een wat schampere typering uit het westen van ons land? Feit is dat de leden van deze kunstkring al voor 1940 landelijke bekendheid hadden door tentoonstellingen in Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden, Den Haag en Dordrecht.

“We komen ook langs de (verdwenen) locatie waar de kunstenaars geregeld samen kwamen: Bodega Dik (Chez Dicque). Motieven in de stad waren veelvuldig onderwerp voor schilderijen van Johan Dijkstra en Jan van de Zee. Onder andere de Lage en Hoge der A, de Noorderhaven, het Noorderplantsoen, de Vismarkt en de Grote Markt. Ook woonden (en werkten) een aantal leden in de stad, bijvoorbeeld George Martens en, Hendrik Werkman en componist Daniel Ruyneman en beeldhouwer Willem Valk. En we wandelen langs het Werkmanshuis. Helemaal bovenin het Werkmanshuis is de ‘Rode kamer’, een plek waar de kunstenaars regelmatig een feestje hielden”, weten Annemieke en Koos. De historie van De Ploeg is rijk. Groningen ademt De Ploeg. Op veel verschillende plekken vind je nog de sporen. De dichtregels op het stadhuis bijvoorbeeld. “Die zijn van Hendrik de Vries, die ook  het beeld maakte dat achter het Martinikerkhof staat. Een beetje een vreemd beeld. Het ziet er gek uit. Hij maakte het ter nagedachtenis van zijn vrouw. En verder nemen we de wandelaars mee langs Minerva, waar de meeste leden van De Ploeg hun opleiding hebben genoten. ”

Rond15.45 zijn de wandelaars terug in de remonstrantse kerk waar de warme chocolademelk en de glühwein op hen staan te wachten. Om 16.15 uur begin het drie kwartier durende kerst(barok)concert Dit concert kan ook apart bezocht worden.

Datum: tweede kerstdag maandag 26 december 2016 Kerk open 13.30 uur – Remonstrantse kerk – Coehoornsingel 14 Groningen Aanvang programma: 14.00 uur Einde wandeling: 15.45 uur remonstrantse kerk 15.45 – 16.15 uur; Tijd voor een hapje en een drankje Start concert: 16.15 uur Einde programma: 17.00 uur Prijs inclusief concert:  8,75 euro (donateurs SOGK  7,00 euro). Naast de kerstwandeling organiseert SOGK ook ieder jaar een Paaswandeling. Volgend jaar vanuit de synagoge in Appingedam.