Weer een topjaar Noordelijk Scheepvaartmuseum

GRONINGEN – Het Noordelijk Scheepvaartmuseum sloot 2017 zeer succesvol af met in totaal 38.757 bezoekers. Dit zijn er 2.857 meer dan in 2016.

Met de tijdelijke tentoonstellingen, de vaste opstelling, evenementen en activiteiten, de beurtvaart op de ZK4  in samenwerking met het Visserijmuseum in Zoutkamp en niet te vergeten het eigen museumschip de Emma, kwam het museum regelmatig in het lokale en landelijke nieuws. Publiekstrekkers het afgelopen jaar waren de tentoonstellingen Land van Belofte, Noorderhaven // Gezichten, de Pelgrim en de dame en Koffie, vers(ch) gebrand! In de laatste weken van het jaar zorgden Kerstvloed 1717 en Abel Tasman, welkom aan boord! voor grote drukte in het museum. Jaarlijks terugkerende evenementen als ZomerWelVaart en WinterWelVaart trokken ook dit jaar veel nieuw publiek.

Hoogtepunten 2017
Voor de tentoonstelling Koffie, vers(ch) gebrand! werkte het Noordelijk Scheepvaartmuseum samen met museum Het Behouden Blik uit Uithuizen. Bezoekers typeerden de tentoonstelling over 300 jaar koffiebranderijen in Noord-Nederland als nostalgisch, interessant en “een feest der herkenning”. Veel mensen bezochten het museum voor deze tentoonstelling voor een tweede keer dit jaar. Koffie, vers(ch) gebrand! trok verrassend veel verzamelaars!

De eerste Groninger Museumnacht in september, een samenwerking met de vier andere Groninger Musea, bracht ruim 3.100 mensen op de been waarvan opvallend veel internationaal, jong publiek. In één avond ontving het museum 1.570 gasten die genoten van muziek, de collectie én vers gebrande koffie.

In Noorderhaven // Gezichten werden bewoners van de Noorderhaven geportretteerd door zes kunstenaars. Met een dikke 8 waardeerden bezoekers vooral de sfeer en de combinatie van schilderijen, foto’s en de interviews.

In aanwezigheid van de ambassadeur van Nieuw Zeeland en de ‘deputy’ ambassadeur van Australië werd Abel Tasman, welkom aan boord! in november geopend. Met de woorden “Omdat deze ramp uit het verleden zoveel relevantie heeft voor de wereld van vandaag roep ik op tot ramptoerisme” opende Commissaris van de Koning, René Paas, in december de tentoonstelling Kerstvloed 1717.  Gaat dat zien!

De derde editie van ZomerWelVaart trok in 2017 10.000 bezoekers, opmerkelijk veel gezinnen en buitenlandse toeristen wisten de weg naar het Hoge der A te vinden.  Op het mooiste winterse festival WinterWelVaart kwamen zo’n 30.000 mensen af. Met een bomvol programma voor volwassenen en kinderen was het behoorlijk dringen op de schepen en kades.

In 2016 stapten zo’n 900 gasten aan boord van museumschip de Emma uit 1922. Het is dé trots van het museum.

Hecht team
In het Noordelijk Scheepvaartmuseum werken, naast betaalde professionals, oudere en jongere vrijwilligers, studenten van Rijksuniversiteit Groningen en stagiaires van het hoger en middelbaar beroepsonderwijs in Groningen en omgeving. Daarnaast biedt het museum participatiebanen en werkervaringsplekken. Samen vormen ze een hecht team van meer dan 50 medewerkers.