Concert Vocaal Ensemble Cantatrix in de Der Aa-kerk in Groningen

GRONINGEN – Zondagmiddag 28 januari geeft Vocaal Ensemble Cantatrix een concert in de Der Aa-kerk in Groningen. Cantatrix brengt het spetterende koorwerk Romancero Gitano van Mario Castelnuovo-Tedesco. Het concert staat onder leiding van de Letse gastdirigente Krista Audere en wordt begeleid door Jan Bartlema op gitaar.

Spaanse dichter en toneelschrijver
De poëtische tekst is van de hand van Federico García Lorca (1898-1936). Een Spaanse dichter en toneelschrijver die door velen wordt gezien als de grootste die zijn land heeft voortgebracht. Hij was openlijk homoseksueel, maar mocht in zijn land niet zijn wie hij was. Vanwege zijn liefde voor de armen en de kanslozen, zijn gevoel voor de smartelijke poëzie van hun leven, werd hij tijdens de Spaanse burgeroorlog gedood. Zijn boeken, waaronder Romancero Gitano, werden in het openbaar verbrand. Zijn graf is nooit gevonden. Lorca werd hierdoor het beroemdste slachtoffer van Franco’s terreur en het dossier over zijn moord is tot op heden nog niet gesloten.

Componist Mario Castelnuovo-Tedesco
De componist is Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968).  Ook hij heeft het niet gemakkelijk gehad. Castelnuovo-Tedesco kwam uit een joodse familie. Hij vluchtte in 1933 na de Italiaanse rassenwet met zijn gezin naar Amerika. Daar kwam hij in Hollywood terecht, waar hij als componist van filmmuziek werd aangesteld. Bij grote filmstudio’s werkte hij aan partituren van ruim tweehonderd films. Vaak werd zijn naam vanwege zijn joodse afkomst niet vermeld.

Programma
In Remembrance – Eleanor Daley (1955-  )
Soneto de la Noche – Morton Lauridsen (1943-  )
Prelude no. 4 – Heitor Villa Lobos (1887-1959)
Second Eve – Ola Gjeilo (1978-  )
Lux Aeterna – Edward Elgar (1887-1934)
Prelude Criollo – Rodrigro Riera (1923-1999)
I gaze upon you – Gabriel Jackson (1962-  )
A spotless rose – Paul Mealor (1975-  )
Pauze
Tres canciones de amor – Manuel Oltra (1922-2015)
Romancero Gitano – Mario Castelnuovo Tedesco (1895-1968)

Entree: € 18,- (inclusief koffie/thee en een programmaboekje).
Kaartverkoop en meer informatie op de website van Vocaal Ensemble Cantatrix: www.cantatrix.nl