HOOGEZAND/SLOCHTEREN – Op de zeer korte termijn worden in de regio in samenwerking met Noorderpoort twee Taalhuizen geopend. Op 16 maart gaat het Taalhuis in Hoogezand open voor cursisten en op 20 april opent ook het Taalhuis in Slochteren officieel haar deuren. Met de komst van de locaties in Hoogezand en Slochteren staat de teller straks op ruim elf Taalhuizen.
De taal leren bij een Taalhuis
Het Taalhuis draagt een breed maatschappelijk belang. Wilma Smit van Noorderpoort Educatie: ‘Als cursisten geslaagd zijn voor hun inburgeringsexamen, zijn zij nog niet klaar met taal.’ Taalhuizen zijn dan ook niet bedoeld voor inburgeraars, maar voor autochtone Nederlanders en voor mensen met een niet-Nederlandse achtergrond die al wel enige basiskennis hebben van de Nederlandse taal.
Er zijn maar liefst 2,5 miljoen mensen in Nederland die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met een computer. Bij deze vaardigheden speelt taal een belangrijke rol. ‘Als je de taal niet goed beheerst, wordt het leven een stuk lastiger,’ aldus Wilma Smit.
Samenwerking binnen Taalhuizen
Op Noorderpoort Educatie krijgen Nederlandse en anderstalige mensen les in de Nederlandse taal. Of iemand nu voor werk of hobby wil bijleren, of dat diegene door de wet verplicht wordt Nederlands te leren, voor alle gevallen heeft Noorderpoort cursussen en trainingen in het aanbod. De Taalhuizen zijn een samenwerking tussen de gemeenten, Stichting Lezen & Schrijven en lokale partners, zoals Noorderpoort, Alfa-college en Humanitas, Dankzij deze samenwerking wordt gewerkt naar het gemeenschappelijke doel om laaggeletterdheid terug te dringen.
Verspreid over de regio en de stad Groningen staan verschillende Taalhuizen, waar men terecht kan voor bijscholing en cursussen. De cursussen die aangeboden worden bij Taalhuizen spelen in op de hiaten van cursisten. Je kunt hierbij denken aan leren mailen, postverwerking en internetbankieren.