“Het woongenot is ons ontnomen”

STADSKANAAL – Henk Weijer, bewoner van de Esdoornstraat in Stadskanaal, wil graag een aanvulling geven op de procedure die Herman van Wijk is gestart tegen de eigenaren van de biovergister in Stadskanaal. Weijer hoopt dat buurtgenoot Van Wijk door het winnen van de aangespannen rechtszaak de buurt kan verlossen van de omstreden vergister. Volgens hem moet de vergister verdwijnen.

“Je kunt de stank van de biovergister nog tot de Gasselterstraat ruiken”, vertelt Weijer. “De vergister maakt een irriterend geluid wat voor overlast zorgt en de lucht is 365 dagen per jaar aanwezig. Het is haast ondraaglijk.”

Het is duidelijk, de situatie omtrent de biovergister wordt er niet beter op. Tim Koster heeft partijgenoot Klaas Pals (D66) al op scherp gezet om de verantwoordelijke wethouder Peter Gelling (GBS) te bestoken met vragen, maar volgens Weijer wordt het tijd dat de gemeente actie onderneemt. “De afwachtende houding van de gemeente Stadskanaal hangt me de keel uit. Dat hij ooit zou komen was bekend, maar toen het zover was hebben we van de gemeente nooit meer wat gehoord. Er waren ineens bouwbedrijven die de vergister opbouwden en wij als buurt hebben geen kans gekregen om ertegen in verweer te komen. Als ik dan hoor dat de advocaat van de eigenaren beweert dat wij in landelijk gebied wonen en dus gewend moeten zijn aan de lucht, dan word ik helemaal boos. Die lucht ruiken we slechts enkele dagen per jaar, de biovergister teistert ons het hele jaar. Het woongenot is ons ontnomen. Als de woningbouwvereniging met een huurverhoging komt ga ik bezwaar aantekenen, dit is niet meer prettig wonen.” Weijer vervolgt: “De hele zomer moeten we haast binnen zitten, kunnen we niet lekker buiten genieten van het mooie weer omdat de stank ons parten speelt. Ik krijg er hoofdpijn van. Ze zeggen wel eens dat de Avebe in Gasselternijveen ook ruikt, maar dat kun je nog verdragen. Dit is niet meer te doen. Het wordt tijd dat ook de gemeente dat eens in gaat zien. Vooralsnog hoop ik dat het proces van Van Wijk in het voordeel van ons spreekt.”