SC Stadskanaal heeft de voetbaltoekomst

Techniekkampioenschappen voetbalschool Nijgh Stadskanaal Techniekkampioenschappen voetbalschool Nijgh Stadskanaal Techniekkampioenschappen voetbalschool Nijgh Stadskanaal

Datum: woensdag 25 februari 2015
Plaats: Sportpark Pagedal, Stadskanaal
Tijd: 13.00 uur

Wanneer je als klein jongetje tegen SC Stadskanaal je wedstrijden moest afwerken ging je vaak met knikkende knietjes naar Sportpark Pagedal. Als pupilletje van een dorpsclub speelde je toch tegen de jongens en meisjes ‘van stand’. Een iets grotere mond, populair gedrag en altijd de betere voetballers zorgden ervoor dat we regelmatig met een pak slaag afdropen. SC Stadskanaal, daar werd je om meerdere redenen niet echt blij van. Het had altijd de naam van de club van de betere goegemeente. Dokterszoontjes, kinderen van advocaten en ondernemers. Vaak met  ‘air aan de kont’. Onzin natuurlijk, want later leerde je als student wie er écht ‘air aan de kont’ hadden.
Maar goed, een stempel is snel gezet en bij sommige vaste voetbalvolgers heeft SC Stadskanaal nog altijd die naam, terecht of onterecht. Er moet in verschillende huizen in Musselkanaal, Mussel, Alteveer, Onstwedde en Nieuw Buinen dan ook stiekem wat gegniffeld zijn toen SC Stadskanaal degradeerde naar de vierde klasse. En ook nog op de typische manier. Een selectie met ‘mooie’ voetballers, waarbij de haartjes goed zitten en café Mingelmouse op zaterdagavond een gewilde plek is. Geen vechters en beukers die ervoor zorgden dat handhaving in de derde klasse een feit is.
Een jaar later is alles echter anders. Een karrenvracht aan uitstekende aanwinsten zorgen ervoor dat de ploeg van trainer Rick Slor stijf bovenaan staat en de kampioenskar met bijbehorende bloemen is al besteld. Maar wat velen niet zien of weten is dat er juist achter de schermen hele mooie dingen gebeuren, dingen waar de hele regio een voorbeeld aan kan nemen en wat sommige clubs al overnemen. Enkele jaren geleden is er namelijk onder auspiciën van wijlen Boy Nijgh en voormalig selectiespeler Patrick Roukema een voetbalschool opgezet. Geen voetbalschool waar ouders een godsvermogen dienen te betalen waarvan het nog maar de vraag is of hun kind inderdaad een betere voetballer wordt, maar een initiatief van pure voetballiefhebbers die zich belangeloos wilden inzetten om het Knoalster voetbaltalent te ontwikkelen. En dat initiatief is een succes geworden. SC Stadskanaal bloeit qua jeugd als nooit tevoren en de A1,  B1 én C1 spelen allemaal in de Hoofdklasse.
De  Boy Nijgh Voetbalschool wordt dan ook iedere vrijdag én zondag voortgezet, vanaf maart kan Jordi Nijgh – inderdaad, de zoon van – weer tien zondagochtenden aan de slag met gemotiveerde talentjes. Maar daar houdt het niet mee op, want tijdens de vakanties biedt SC Stadskanaal ook voldoende vertier. Tijdens de Krokusvakantie is het op woensdag namelijk de tijd voor de Open Techniek Kampioenschappen. ’s Ochtends voor de F-pupillen, vanaf één uur ’s middags zijn de E-pupillen en D-junioren aan de beurt. Niet alleen Nijgh is deze dag druk in de weer, de coördinatie ligt namelijk ook in handen van Rik Meinds. “We organiseren de techniekkampioenschappen voor de eerste keer”, vertelt Nijgh. “In de meivakantie organiseren we voor de tweede keer de voetbalvaardighedendag.” Vandaag zijn ook leden van andere clubs welkom, er zijn diverse jeugdspelers van buurvereniging Nieuw Buinen.
Het is een prachtig gezicht. Maar liefst 79 kinderen hebben over de dag verspreid de moeite genomen zich uit te leven op sportpark Pagedal en dat is gezien het weer een mooie opkomst. Aan vrijwilligers dan ook geen gebrek, want voor de Open Techniek Kampioenschappen zijn er diverse leden van de club die de spelertjes op hun ‘skills’ beoordelen. Yorin Hoezen, Jeffrey Bakker, Kevin Fenz, Ron Lohuis, Denny Feiken, Jelmer Valk, Jan Schrik, Jos Roossien, Jeffrey Wijbenga, Jarno Ruiters, Rick Arends, Peter van Nieff en Bjorn Lem zetten zich geheel belangeloos in op de woensdag. Zij helpen mee en beoordelen de spelertjes op hun kwaliteiten. Hebben ze een goede passeerbeweging, sturen ze hun tegenstander met een schijnbeweging het bos in, zijn ze sterk in de een tegen een? Allemaal facetten waar de pupillen punten mee kunnen verdienen. De echte talenten onderscheiden zich dan ook met verve. Het potentieel ziet er goed uit. En dan zorgt Pieter Kiewiet ondertussen ook nog voor de muziek. Het is dus goed toeven op ‘Pagedal’.
Aan het einde blijven er twaalf winnaars over. In de categorie F-pupillen tot en met acht jaar is Nick de Jonge de beste, gevolgd door  Jayden de Vries en Tobias Herder. Bij de F’jes vanaf acht jaar wint JOrick Schipper en worden Mike Stel en Daan Zijlstra respectievelijk tweede en derde. Bij de E-pupillen wint Roobin Huls, vóór Sam Elting van vv Nieuw Buinen en Ivar Muntinga. Bij de D’tjes wordt Maurice Mulder eerste, gevolgd door Robin Drevers en Kevin Niemeijer.
Kortom, SC Stadskanaal heeft soms misschien een grote mond, maar maakt het wél waar. De jeugdopleiding floreert, buurman SJS is weer voorbijgestreefd en het talent staat te springen om de selectie te versterken. Jordi Nijgh en Rik Meinds mogen trots zijn, want de club van blauw en wit heeft de toekomst. Nu moet het eerste elftal nog naar de tweede klasse, maar dat vinden ze zelf ook. “WVV is ons voorbeeld”, weet Nijgh. Het zou mooi zijn, want het voetbal in de Kanaalstreek kan wel wat ambitie gebruiken.