Bij vv Westerwolde is altijd wat te doen

Organisatie stratenvoetbaltoernooi Koningsdag Vlagtwedde

Straten- en Buurtenvoetbaltoernooi op Koningsdag

VLAGTWEDDE – Het gaat op diverse vlakken erg goed met vv Westerwolde. De zondag vijfdeklasser strijdt momenteel volop om de titel en de club heeft geen klagen wat betreft het aantal actieve leden. De activiteitencommissie bijvoorbeeld, die iedere maand een leuke activiteit organiseert voor leden en belangstellenden. Bijvoorbeeld op Koningsdag, wanneer er een Straten- en Buurtenvoetbaltoernooi op de agenda staat. Let wel, inschrijven vóór maandag 13 april is gewenst

Oud-voorzitter Harm Jan Pleiter is een van de leden van de Activiteitencommissie, die in samenwerking met de Supportersvereniging verantwoordelijk is voor de organisatie van het Straten- en Buurtenvoetbaltoernooi. Pleiter doet het niet alleen, want ook Andries Huisinga, Leo Teuben, Peter Rendering, Alexander Okken, Martin Rozeveld en Andre Zijlstra maken deel uit van deze commissie. Zij zorgen er met de Supportersvereniging voor dat Koninginnedag en Koningsdag al jarenlang de dag is waarop er in Vlagtwedde gewoon wordt gevoetbald. “Het is eigenlijk ontstaan omdat Vlagtwedde geen Oranjecomité meer had”, vertelt Pleiter. “Toen heeft de voetbalvereniging dit opgepakt. In het begin werden er ook traditionele kinderspelen georganiseerd voor de kinderen. Alleen bleek dat ook kinderen steeds minder bereid waren daaraan deel te nemen. Vandaag de dag doen er ongeveer zeven, acht teams van zeven spelers mee die er een mooie middag van maken. Deze teams komen uit straten en buurten van Vlagtwedde zelf. Het toernooi is ook bedoeld voor inwoners van Bourtange, Veele en Harpel. Meestal komen ze uit Bourtange en Veele wel met een team.” Organisatie stratenvoetbaltoernooi Koningsdag Vlagtwedde

Nauwe samenwerking

Het is één van de activiteiten die de Activiteitencommissie van vv Westerwolde organiseert, want eigenlijk staat er iedere maand wel iets op de agenda. De ene keer is het een darttoernooi, een maand later staat er een potgrondactie gepland, een andere keer is het weer tijd voor een Fifa-toernooi. Met andere woorden, er is altijd wel wat te doen bij vv Westerwolde. Het is ook de doelstelling van de commissie, ze wil de leden erbij blijven betrekken. “De commissie bestaat nu ongeveer drie jaar. De vereniging heeft sinds drie jaar de commissiestructuur”, weet Pleiter. “En dat bevalt heel erg goed. De activiteitencommissie bestaat uit zeven personen en het uitgangspunt is dat er iedere maand iets georganiseerd wordt. Dat hoeft niet direct een link te hebben met voetbal. Zo organiseren we ook bingo- en klaverjasavonden. De opkomst is de meeste avonden aardig, de ene avond natuurlijk wel hoger dan de andere, maar over het algemeen goed. We doen het in nauwe samenwerking met de Supportersvereniging. Dat gaat erg goed.” Met Pleiter heeft de commissie een ervaren bestuurder in de gelederen. De onderwijsman in hart en nieren kwam in 1994 in Vlagtwedde wonen en was een jaar later al voorzitter van vv Westerwolde. “Ik heb van tevoren gezegd dat ik een periode lang voorzitter wilde zijn, daarna was het tijd voor een ander”, stelt hij. “Daarna ben ik wel altijd betrokken geweest bij Westerwolde. Zo maak ik de programmablaadjes voor Westerwolde zondag en is de club ondertussen echt mijn club geworden. We zijn inderdaad goed op weg voor de vierde klasse. Dat is erg lang geleden. Eind jaren ’80 speelde Westerwolde zelfs nog derde klasse, maar in mijn periode van voorzitter hebben we ook een jaar zesde klasse gevoetbald. Overigens promoveerden we wel direct weer naar de vijfde klasse.” Die binding met Westerwolde is bij Pleiter ontstaan doordat zijn zoons ook actief waren en zijn in de voetballerij. “Mijn ene zoon heeft een jaar of vier in het eerste gespeeld en mijn andere zoon speelt nu in het tweede. Via de kinderen raak je enorm betrokken bij de vereniging.”

Veel te doen

Het Straten- en Buurtenvoetbaltoernooi op maandag 27 april kent overigens diverse activiteiten eromheen. Zo zal er een springkussen staan voor de kinderen. “We deden vorig jaar ook voor de jeugd een soort van vier tegen vier wedstrijdjes. Dat hebben we dit jaar nog niet in het hoofdprogramma opgenomen, maar wie weet dat we dat alsnog doen. Verder organiseren we voor de inwoners van Vlagtwedde een fietstocht. Zonder puzzeltocht, het is puur bedoeld om fietsers de omgeving van Westerwolde te laten verkennen.” Pleiter hoopt op een mooie opkomst voor het Straten- en Buurtenvoetbaltoernooi. “De laatste jaren hadden we zes tot acht deelnemende teams. Daar zouden we tevreden mee zijn, maar het mooiste is om tien teams te hebben. Het toernooi vindt plaats in de vorm van zeven tegen zeven op een half veld en wordt gespeeld op het kunstgrasveld van vv Westerwolde. Zo valt het voor voetballers ook nog te belopen”, lacht Pleiter.

Het Straten- en Buurtenvoetbaltoernooi vindt op maandag 27 april in de middag plaats. Tussen 13.00 en 16.30 uur wordt er gevoetbald op sportpark De Barlage en daarna is het tijd voor de gezellige nazit. “De finale wordt naar verwachting tussen vier uur en half vijf ’s middags gespeeld. Nogmaals, teams uit Vlagtwedde en de direct omliggende dorpen Bourtange, Veele en Harpel kunnen zich hiervoor inschrijven. Met het oog op de organisatie moet dit wel gebeuren vóór maandag 13 april.” Teams met deelnemers van veertien jaar en ouder kunnen zich aanmelden bij clubman Andries Huisinga via activiteiten@vvwesterwolde.nl. Het inleggeld bedraagt tien euro per team en het adres van Sportpark de Barlage is Spetsebrugweg 1 in Vlagtwedde. Meer informatie over de vereniging vv Westerwolde: www.vvwesterwolde.nl.