GRONINGEN – Op 12 december aanstaande vindt in Buurtcentrum TuinPad tussen 15 en 17 uur de presentatie plaats van het boek ‘100 jaar Tuinwijk Groningen’. Een geschiedenisboek, geschreven door bewoners van de Tuinwijk, over hun dierbare buurt ten noorden van de spoorlijn Groningen-Delfzijl. Een boek dat een eeuw geschiedenis van de wijk levend maakt, door de persoonlijke verhalen van (oud)bewoners en door het vele beeldmateriaal. Roeland van der Schaaf zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.
Bewoners schrijven geschiedenis
Met het verschijnen van het boek gaat een lang gekoesterde droom in vervulling van Derk Jaap Bessem, reeds decennia een betrokken en actieve Tuinwijker. Samen met oud-bewoner Ger Helsma en nieuwe Tuinwijkster Claudia Terpstra schreef hij een boek dat recht doet aan de levendige en kleurrijke geschiedenis van deze unieke, honderdjarige wijk. Marieke van der Vliet, met dit’s grafisch ontwerp ook in de Tuinwijk gevestigd, tekende voor de vormgeving.
In zijn voorwoord schrijft Commissaris van de Koning Max van den Berg over het boek: “Een aanrader voor niet alleen de inwoners van de Tuinwijk, maar voor elke Groninger die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Groningen. Het is niet alleen een overzicht van de geschiedenis van Tuinwijk maar ook de geschiedschrijving van een periode in Nederland.” Hij doelt daarmee onder meer op de drie ‘zuilen’ die van begin af aan in de wijk vertegenwoordigd waren: de protestanten, de katholieken en de socialisten. Ieder hadden ze hun eigen straten, hun eigen woningbouwcorporatie, hun eigen winkels en scholen. Nederland is inmiddels ontzuild en ook in de Tuinwijk wordt het dagelijks leven in de wijk niet langer bepaald door verschillen in geloof of politieke overtuiging.
‘100 jaar Tuinwijk Groningen’ schetst een beeld van een veerkrachtige wijk, die telkens opnieuw neergang en dreigende sloop het hoofd wist te bieden. De betrokken bewoners speelden daarin de sleutelrol. De laatste wijkvernieuwing werd afgerond in 2012. Dat werd gevierd met allerlei activiteiten voor en door bewoners. Dit boek vormt daarvan het sluitstuk.