‘Gronings fietsinitiatief gaat Nederland veroveren’

GRONINGEN – Het is een groot succes. Bij elkaar opgeteld zitten er in Groningen, Zwolle, Amersfoort en Sneek zo’n 130 wielrenners eens in de twee weken op de fiets om de omgeving gezamenlijk te verkennen met Cycling Espresso.

En vanaf zondag kunnen fietsliefhebbers in Eindhoven zich ook aansluiten. Het Groningse fietsinitiatief start daar op Valentijnsdag namelijk met haar vijfde locatie. Cycling Espresso is bij de vele wielrenliefhebbers in Groningen inmiddels een traditie op de zondagochtend. Het concept is dan ook uniek volgens Groningse oprichter en ex-proftriatleet Jerzy Kasemier: “Onder het motto ‘Samen uit, samen thuis’, zijn er sinds 2013 al vele kilometers weggefietst en vele kopjes espresso achterover geslagen”. En de plannen voor de toekomst zijn op z’n zachtst gezegd fanatiek te noemen: “Zo hopen we in Nederland komend jaar nog eens zeker vijf locaties te starten”.

Uniek concept ‘Samen uit, Samen thuis’

Cycling Espresso is meer dan alleen een initiatief voor mensen die houden van koffiedrinken en samen wielrennen. Het is inmiddels een heuse fietscommunity. Het principe is simpel en in alle vijf steden hetzelfde: eens in de twee weken op de zondagochtend om 10.30 uur verzamelen de wielrenners zich op een vaste locatie voor een kop koffie. Om 11.11 uur stapt men op de fiets voor een ongeveer 2 tot 2,5 uur durende tocht. Vrijblijvend, gewoon lekker fietsen, zonder prestatiedruk en onder het motto ‘Samen uit, samen thuis’. Er wordt op elkaar gewacht en een duwtje in de rug is geen schande als het even te hard gaat. Want, “fietsen is gewoonweg leuker samen dan alleen”, aldus Jerzy Kasemier. “In m’n tijd als proftriatleet heb ik vele kilometers door het Groninger land afgelegd. Veelal alleen en eenzaam. Het idee is meer mensen in beweging te krijgen, van elkaar te leren en samen te genieten van buiten sporten. Cycling Espresso leent zich daar zeer goed voor”.

Van eliterijder tot beginner

Eliterijders en beginners zijn allen zeer welkom. Het is geen wedstrijd, het is geen training en deelname is gratis. Cycling Espresso is dan ook geen vereniging, maar een echte community. Het enige wat overigens wel verplicht is, is een racefiets en een helm. De enige momenten waarop er echt gestreden wordt, is voor plaatsnaambordjes. Natuurlijk alleen wanneer de situatie dat toelaat, want de organisatie vindt de veiligheid voor alle weggebruikers uitermate belangrijk. Gezien het groeiend aantal deelnemers wordt er in Groningen op dit moment daarom zelfs al in twee groepen gefietst en de ritten worden altijd zorgvuldig begeleid door ervaren rijders.

Fanatieke toekomstplannen

De organisatie houdt het niet alleen bij fietsen. Inmiddels dragen vele fietsers de officiële Cycling Espresso Kit (professionele fietskleding). En ook hier is alleen het beste goed genoeg. Voor de kleding is een mooie samenwerking aangegaan met het merk Sportful. Het doel voor nu is om Cycling Espresso in alle grote steden te laten rijden. Er zijn op dit moment vergevorderde plannen voor Amsterdam en Utrecht en er is interesse in nog zes grote steden. “In januari zaten er bij de eerste Sneker editie 45 fietsers in het zadel. En op dit moment hebben 35 fietsers zich al aangemeld voor de aftrap in Eindhoven. We groeien dus als kool en het maakt trots om de interesse in Nederland te zien”, aldus Kasemier. Naast het groeien in aantal startlocaties ligt de focus overigens ook op samenwerking met lokale ondernemers en grotere (sport)merken om de fietsers nog meer te kunnen bieden.

Meefietsen?

Wil je ook een keer meefietsen? Iedereen is welkom bij een van de vijf steden: Groningen, Zwolle, Amersfoort, Sneek en Eindhoven. Komende zondag is om 10.30 uur de eerste start in Eindhoven bij Velosoof aan de Nachtegaallaan 15. De andere steden starten bij hun eigen vaste koffielocatie. Kijk voor meer informatie en de startlocaties op www.cyclingespresso.nl en volg de events van Cycling Espresso ook op Facebook en Twitter.