‘Echte voetbalwedstrijden worden op natuurgras gespeeld’

Kunstgrasveldje RK Bonifatiusschool

REGIO – Daar waar op een gewoon veld gemiddeld 250 uur uur per jaar gevoetbald kan worden kent een kunstgrasveld geen limiet. Je kunt er naast wedstrijden spelen ook ’s avonds gewoon op trainen.

Volgens kunstgrasleverancier Desso heeft 1 kunstgrasveld de capaciteit van 5 natuurlijke velden. Hoewel de aanschaf van een kunstgrasveld even flink geld kost, wegen de besparingen in de daaropvolgende jaren er zeker tegenop. Bovendien behoren afgelastingen tot het verleden, mits de velden besneeuwd zijn. Niet alle clubs en spelers zijn even positief over deze onnatuurlijke ondergrond. Je ruikt geen gras meer, maar teer. En de balsnelheid ligt hoger waardoor er meer techniek gevraagd wordt, zeker bij de balaannames. Dit is niet iedereen gegeven. Groot Groningen peilde de meningen over kunstgras.

Jordi Nijgh is jeugd coördinator- en trainer bij SC Stadskanaal. Zijn club heeft nog niet zo heel lang een hoofdveld met kunstgras en hij is er maar wat blij mee. ,,Vooral in de winterperiode. Los van sneeuw kan je altijd trainen. Elk team traint 1 keer op kunstgras en 1 keer op een gewoon veld. Dat betekent dat iedereen minimaal eenmaal per week aan de bak kan en dat je van het zoeken naar alternatieven zoals zaalvoetbal af bent. Ook andere verenigingen vragen dikwijls of ze bij ons kunnen voetballen. Clubs als Noordster, WVV en Veendam 1894 komen graag naar Stadskanaal. Sinds we kunstgras hebben is er in de winterperiode veel meer drukte op ons sportpark. Dat zal zich ongetwijfeld ook vertalen in extra omzet in de kantine. Kijk, ik ben in principe ook een voorstander van voetballen op een gewoon veld. Zeker bij de seizoenstart en in de lente, als er mooie grasmatten liggen. Maar als het allemaal wat minder wordt is kunstgras een uitkomst.”

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Nijgh: ,,’s Zomers als het warm is, is kunstgras broeierig. Jeugdspelers die in de groei zitten hebben ook wat meer klachten die voornamelijk ontstaan door de hardere ondergrond. Als je er een keertje op speelt merk je niks, maar als je vaak op kunstgras speelt komen er pijntjes. Senioren hebben alleen in het begin wat klachten. Dat technische spelers in het voordeel zijn op kunstgras vind ik overigens onzin. Dit is alleen zo als er goed positiespel wordt gespeeld. Technisch minder begaafde spelers kunnen op kunstgras juist beter uit de voeten. De bal komt immers altijd aan, maakt geen verrassende wendingen.”

Jordi Nijgh kan niet anders concluderen dan dat het kunstgrasveld als een verrijking voor zijn club gezien moet worden. ,,SC Stadskanaal groeit als kool, maar we hebben nu geen problemen meer met de veldbezetting. Komt nog bij dat ons oude hoofdveld bar slecht was. De drainage voldeed niet. Nu kunnen de wedstrijden altijd doorgaan.”

Voorzitter Hans Hulzebos van Noordster onderkent de voordelen van kunstgras ook wel. Hij ziet zo’n ondergrond als een mooie aanvulling op de accommodatie van de Pekelders. ,,Maar niet op het hoofdveld”, zegt hij gedecideerd. ,,Echte voetbalwedstrijden worden op natuurgras gespeeld. Niet op een veredelde egale zaalvoetbal ondergrond. Kunstgras is perfect om op de trainen, zeker in deze periode. Je hoeft het bordje ’trainingen afgelast’ dan bijna niet meer op te hangen. Het is een grote wens van ons om over zo’n veld te kunnen beschikken. Besprekingen met de gemeente zijn in een prematuur stadium,” aldus de preses van de trots van Oude Pekela, die de hoop uitspreekt dat ook alle eredivisieclubs weer op een gewone ondergrond gaan spelen. ,,Kunstgras hoort niet, je krijgt ander voetbal. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

De velden van WVV zitten op de natste plek van Winschoten zodat om de haverklap trainingen en wedstrijden worden afgelast. Dit tot groot ongenoegen van complexbeheerder Onny Hector. ,,Wij zitten om kunstgrasvelden te springen, eigenlijk hebben we er twee nodig. Vanwege ontbrekende financiën komen ze er echter maar niet. Er moet zo’n slordige 400.000 euro opgehoest worden. De gemeente wil niet voldoende bijpassen. Dus dat wordt hem voorlopig niet. Op de achtergrond speelt de sluiting van het ziekenhuis in Winschoten ook mee. De bedoeling is om daar een outletcentrum in te vestigen. Het terrein van WVV zal dan parkeerplaats moeten worden zodat de club dient te verhuizen naar een nieuw complex met dan uiteraard enige kunstgrasvelden. Grote vraag is op welke termijn dit gaat gebeuren. Het kan nog wel tien jaar duren. Zo lang kunnen wij niet wachten. De vereniging blijft ondanks de krimp maar groeien, WVV is momenteel niet in staat haar leden een goede accommodatie te bieden. Het is jammer dat de gemeente niet wat trotser op de club is. Het eerste hangt tegen de hoofdklasse aan en de jeugdteams spelen op hoofdklasse- en divisie niveau. Dit geeft een plaats als Winschoten toch een stukje uitstraling!”, aldus Hector die als tussenoplossing een verhuizing van honkbalclub WHC naar een ander maar beter complex ziet. ,,Dan komt er ruimte vrij om extra velden aan te leggen zodat WVV eerst weer enige jaren vooruit kan.”

,,We kunnen nu altijd voetballen. Dat is het grootste voordeel van een kunstgrasveld”, oordeelt voorzitter Jan Hebers van VV Westerwolde. ,,De gemeente gaf aan te willen investeren en wij zijn erin meegegaan. Daar hebben we geen seconde spijt van gehad. Vanaf oktober kon je bij ons al niet meer fatsoenlijk trainen. Bovendien hebben we hier veel last van de meikever, waardoor onze velden er dikwijls uit lagen. Van dit probleem zijn we nu ook verlost.”

Hebers geeft toe dat er anders gevoetbald wordt op kunstgras. ,,Vechtvoetballers hebben het moeilijk, combinatiespel daarentegen gedijt goed op kunstgras. Ons eerste elftal heeft tot dusver alle thuiswedstrijd op kunstgras gespeeld. Ze zijn er aan gewend, want ze trainen er ook op. Tegenstanders zijn er niet altijd even gelukkig mee, maar er zijn meer clubs in de vierde klasse die op kunstgras spelen. Het aantal zal alleen maar toenemen.”