Toekomstige stappers sluiten project Chill op Stap af

GRONINGEN – Het educatief project Chill op Stap kende maandagavond een spetterend einde. Het project geeft een bijdrage aan veilig en verantwoord uitgaan voor jongeren in Groningen en werd voor het tweede jaar gehouden.

De doelgroep van het project zijn derde klassers in de leeftijd van 15/16 jaar. “Te groot voor een servet en te klein voor een tafellaken, maar wel de ‘stappers’ van de nabije toekomst”, aldus jeugdagent Danielle Laanstra.

Samen is zij met Sylvana Oldenburger van het Heyerdahl College en politieman Jack Heupenaar initiatiefnemer van dit project. “Vorig jaar zijn we met vijftig leerlingen van het Heyerdahl College een pilot gestart en nu doen ook het Leon van Gelder College en het Werkman College mee met in totaal ruim vierhonderd leerlingen. Het is de bedoeling in de toekomst alle derdeklassers van de Openbaar Onderwijsgroep Groningen – met scholen in Stad en provincie – deel te laten nemen”, zegt Sylvana Oldenburger. Ook ouders werden bij het project betrokken.

In cultuurcentrum de Oosterpoort en in het centrum van Groningen werd het drie weken durende programma afgesloten in aanwezigheid van burgemeester Den Oudsten. In de Oosterpoort vond een ontruimingsoefening plaats en werd een forum gehouden waaraan burgemeester Den Oudsten, Grietje van der Veen (Drie Gezusters) namens Horeca Groningen, Maurice Zwiers (eigenaar M & F-security) namens de Beveiliging, Hans Singelenberg (Koninklijke Horeca Nederland Groningen), Monique Pennings, districtschef politie eenheid Noord Nederland en Theo Douma als voorzitter van het College van Bestuur van de openbaar onderwijsgroep O2G2 deelnamen.

In het centrum gaf het Openbaar Orde Team van de politie een demonstratie en liet daarbij zien dat uitgaan “een feestje moet zijn zonder alcoholmisbruik en geweld”, aldus Jack Heupenaar. Het project werd afgesloten in uitgaansgelegenheid KOKOMO, waarbij ouders en leerlingen het uitgaansleven van Groningen konden ervaren.

Het project is een samenwerkingsverband van scholen in de stad Groningen, hulpverleningsdiensten, horecagelegenheden binnenstad Groningen, VVN, Overstag, Jimmy’s, MJD, WijGroningen, Koninklijke Horeca NL, UMCG alcohol poli, Bureau Halt, Beveiliging en de openbaar onderwijsgroep O2G2.