“Ook ’s avonds is het hier vaak nog super gezellig”

Steendam Zomerrubriek-3

STEENDAM – Zomer in Groningen! Groot Groningen gaat deze zomer op zoek naar water. Deze week werd het Schildmeer bij Steendam bezocht. Het was er zonnig, druk en gezellig. Het grote voordeel van zonnen bij het Schildmeer is dat er ruimte genoeg is, dus wie een frisse duik wil nemen, hoeft niet struikelend over benen van andere zonaanbidders naar het water toe. Ook zeilliefhebbers kunnen er hun hart ophalen: het Schildmeer biedt voor ieder wat wils.

Wie uit de stad komt, belandt niet snel bij het Schildmeer. En dat is eigenlijk best jammer, want het is er heerlijk. Een groene omgeving, genoeg parkeergelegenheid en vele watersportfaciliteiten. En dan het water. Vergeleken met de Hoornse plas heerlijk fris en er zijn geen plantjes die tijdens het zwemmen aan je benen blijven plakken.

Niet voor niets ligt half Appingedam er dan ook op zonnige dagen. Dat geldt ook voor Daphne Graveland en Myrthe Brink. De twee dames – begin twintig – komen al van jongs af aan bij het Schildmeer. Op de foto willen ze niet, “ben je gek, in bikini?” Wel willen ze vertellen over de plek waar ze al zo lang komen. “Nu is het nog niets eens zo druk”, vindt Daphne. “Soms lig je hier echt hutje mutje. Maar ik denk dat veel mensen op vakantie zijn. Of het wordt wat later op de middag nog druk.” Voor beide dames betekent zwemmen en zonnen bij het Schildmeer een weerzien met oude bekenden. “Oud-klasgenoten, voormalige collega’s, het is altijd super gezellig. En als het mooi weer is, blijft het hier ook nog lang druk. Dan zijn er ’s avonds vuurtjes en wordt er nog lang gekletst.”

Ook kinderen vermaken zich opperbest bij het water. De lange stijger zorgt voor een hoop vertier. Er af springen, er weer opklauteren. Soms is vermaak zo simpel. En juist van dat simpele vermaak lijken de kinderen het meest te genieten. Een klein jongetje is in zijn element met een opblaasauto. Als twee iets grotere meisjes vragen of zij ook even met zijn auto mogen, gaat hij er snel op zitten. Terwijl hij wegdrijft, doet hij net of hij de meisjes niet gehoord heeft. Geef hem eens ongelijk.

Het Schilmeer is ook een Walhalla voor de watersporter. Zeilen, kanoën, het kan er allemaal. Tijdens de befaamde Schildweek nu een week geleden, konden de zwemmers genieten van de zeilwedstrijden in de verte. En Schildweek of niet, er is altijd wel een bootje te zien. Al dat vertier op het water maakt het vakantiegevoel helemaal af.

Het Schilmeer is meer dan Steendam alleen. Met maar liefst een oppervlak van 284 hectare strekt het meer zich uit tussen Schildwolde en Overschild. Er zijn veel wandel en fiets mogelijkheden om het meer heen. Voor het welbekende ‘rondje Schildmeer’ is in 2009 nog een hoge, houten fietsbrug ‘Schildjer Tilbat’ gebouwd. Deze brug is bij het gemaal ‘Sans Souci’ vervaardigd, over het afwateringskanaal van Duurswold. Steendam staat bekend om de recreatiemogelijkheden. Er is een heerlijk zandstrand, horeca, campings en zelfs een jachthaven. Of je nou een ijsje uit het knuistje wil eten, of je liever aan een verkoelend wit wijntje gaat op het terras, het kan er allemaal.

Het meer is gemiddeld 1,5 meter diep, maar bij het strandje in Steendam is het beginstuk ondieper. Hierdoor kunnen ook de kleintjes prima het water in en is de temperatuur aangenaam. Alhoewel, daar denkt niet iedereen hetzelfde over. Op de foto vindt de dame in zwarte bikini het toch wel heel moeilijk ‘om er door te komen’. Hoe anders dan de kinderen. Die bedenken zich niet en springen er zo in.

Steendam Zomerrubriek-3

Steendam ZomerrubriekSteendam Zomerrubriek-2

Steendam Zomerrubriek-5

Steendam Zomerrubriek-7

Steendam Zomerrubriek-6