Triton van wal naar Winschoterdiep

Tewaterlating-2

HOOGEZAND – Een historisch moment: een kolos met een gewicht van maar liefst 1500 ton –anderhalf miljoen kilo- schoof vrijdag vanaf de kade het water in op de scheepswerf van Royal Bodewes in Hoogezand. Op de kop af een jaar heeft het geduurd om het 90 meter lange en ruim 15 meter brede transportschip te bouwen. Op 11 april vorig jaar zaten de neven én kapiteins Bertus Broersma en Rob Brouwer voor een kennismakingsgesprek op de werf van Bodewes en afgelopen vrijdag kletsten Riannne en Annelies, de kinderen van Rob, een fles champagne tegen de boeg van het schip met bouwnummer NB 741.

Dat het altijd weer bijzonder is wanneer een zo’n groot schip, een zogenaamde Eco Trader met een inhoud 4700 ton, officieel gedoopt en te water gelaten wordt, blijkt temeer uit de speech van Johan Schouwenaar, ingenieur bij de scheepswerf. Ook de Royal Bodewes-werf heeft moeilijke jaren gehad, ten gevolge van de economische crisis. Zeker is dat ze nu, dankzij een aantal grote opdrachtgevers, de wind er weer lekker onder hebben. Rob en Bertus waren in ieder geval snel overtuigd: Royal Bodewes moest de opvolger van hun huidige schip ‘De Tasman’ bouwen. “Maar wel met de eisen van deze tijd”, vertelt Bertus, die met een glaasje champagne staat na te genieten op het speciaal opgetuigde bordes aan de rand van de kade. “We wilden een energiezuinig schip met een hoog rendement dat voldoet aan de huidige energie- en klimaateisen. Dat was voor ons echt een vereiste. Daar kwamen we gelukkig snel uit met elkaar. Ook de financiering van het schip bij de ABN AMRO-bank verliep buitengewoon soepel. En daarna is het eigenlijk heel snel gegaan”, vertelt Bertus die soms maanden achterelkaar bivakkeert op het schip, dat voornamelijk constructiematerialen als spullen voor windmolens, staal en hout over de hele wereld vervoert. “We kunnen er zelfs mee naar de Baltische Zee, er zit namelijk een ijsklasse op, een soort ijsbreker.” Tegen kwart over elf doopten Rianne en Annelies Brouwer het schip met een fles champagne waarna het met een enorme plons het Winschoterdiep in geschoven werd. De Triton, die volledig is opgebouwd op de werf van Royal Bodewes, gaat straks varen voor Rederij Tasman in Harlingen. Helemaal klaar voor een grote vaart is het nog niet. De komende maanden wordt het schip van binnen betimmerd en daarna moet het proefvaren in Delfzijl. Pas dan is het klaar voor een tochtje over de grote wereld zeeën. Tewaterlating-2

Tewaterlating