Jubileumexpositie Klooster Ter Apel

TER APEL – In 2015 is het precies 550 jaar geleden dat Hinrick van Berghe samen met Ludolphus, Gerardus van Horn, een onbekende broeder en enkele lekenbroeders vanuit het kruisherenklooster in het Duitse Bentlage naar het goed ‘Apell’ kwamen om er een nieuw klooster te stichten. Er is sindsdien veel gebeurd in en rond het Klooster en de tentoonstelling 550 jaar Klooster Ter Apel staat stil bij al die bijzondere momenten.
In de expositie 550 jaar Klooster Ter Apel laten tal van bijzondere objecten, schilderijen en prenten de geschiedenis van het Klooster zien. Voor het eerst zijn het originele zegel en een van de twee nog bekende boeken uit de middeleeuwse kloosterbibliotheek weer terug. Het ronde zegel met daarop een afbeelding van de heilige Augustinus met een kromstaf en een hart en de teksten S[igillum] co[n]ventus fr[atr]um ordi[ni]s s[an]c[t]e crucis en domus nove lucis i[n] Apel bevindt zich aan een charter uit het middeleeuwse kloosterarchief. De expositie vindt plaats tussen 17 mei en 23 augustus.