3e editie Grachtenfestijn in teken van Grachtenparade ‘NazomerCarnaval’

GRONINGEN – Stichting Grachtenfestijn organiseert op zondag 13 september het evenement Grachtenfestijn. Voor deelnemers en bezoekers een mooie kijk op de Diepenring in Groningen met veel bootjes, versieringen en muziek. Tijdens de 1e editie in 2013 deden er zo’n veertig bootjes mee en vorig jaar waren dat er al bijna tachtig. Dit jaar hoopt de stichting dan ook dat aantal te overtreffen. Iedereen met een boot(je) is van harte uitgenodigd om er met elkaar een leuke dag op het water van te maken! De doelstelling van Stichting Grachtenfestijn is dan ook Groningen meer op de kaart zetten als waterstad door beleving te creëren op en rondom de Diepenring.

De Grachtenparade zal plaatsvinden op zondag 13 september tussen 13:00- en 15:30uur. Dit jaar is de route veranderd t.o.v. de laatste twee edities. Startlocatie voor alle lage bootjes (zij kunnen de volledige ronde Diepenring varen) is aan de Hoge- en Lage der A om 13:00uur. De hogere boten (hoger dan 1,60m) vanaf EMG Faktors/Kromme Jat aan het Eemskanaal om 13:45u na het passeren en omkeren van de kleinere boten. Vanaf daar is het een staande-mast route naar het eindpunt: Reitdiephaven/ReitdiepPop.

Koren Stichting Grachtenfestijn faciliteert op verschillende plekken langs de route een aantal zangkoren die hun repertoire ten gehoor zullen brengen aan bezoekers en deelnemers van de Grachtenparade. De koren zullen te zien/horen zijn bij de Ebbingebrug (va. 13:00), Poelebrug/Schuitendiep (va. 13:00u), EMG Faktors/Kromme Jat (va. 13:30u) én aan de steiger van Rondvaartbedrijf Kool (va. 13:30u). Naast de koren hoopt Stichting Grachtenfestijn dat (horeca)ondernemers langs de route uiteraard weer hun terrassen openen voor de bezoekers en zelf een side –event organiseren met bijvoorbeeld muziek of ander entertainment langs de kade. Side- events kunnen aangemeld worden via info@grachtenfestijn.nl Inschrijven voor de Grachtenparade? Op dit moment heeft de Stichting Grachtenfestijn al zo’n 40 inschrijvingen ontvangen van deelnemers. Iedereen die een bootje, kano of roeiboot heeft is van harte welkom in de parade. Het bootje dat het meest recht doet aan het thema ‘NazomerCarnaval’ (versieringen, muziek etc.) wint een mooie prijs (wordt nader bekend gemaakt). Inschrijven kan via info@grachtenfestijn.nl onder vermelding van je naam, adres, soort vaartuig, lxbxh, mailadres en telefoonnummer. Dobberen met je rubberboot op de Hoge- en Lage der A Nieuw tijdens het Grachtenfestijn Groningen is de rubberen boten versie van de Grachtenparade. Het initiatief voor deelnemers die alleen kunnen beschikken over een rubberboot. Overgewaaid uit Amsterdam en Utrecht. Iedereen met een rubber bootje kan meedobberen over de A op de Diepenring van Groningen na het voorbij varen van de gemotoriseerde bootjes van de Grachtenparade 2015. Horeca- ondernemers aan de Hoge- en Lage der A verzorgen dit initiatief op zondag 13 september vanaf 15:00u. NK Bols Flairbartending op eindlocatie ReitdiepPop

De parade eindigt dit jaar in de Reitdiephaven. Daar wordt op diezelfde dag het evenement ‘ReitdiepPop’ georganiseerd. Een nieuw evenement georganiseerd door een aantal enthousiaste buurtbewoners. Stichting Grachtenfestijn organiseert tijdens dit evenement,na het binnenvaren van de parade, het NK Bols flairbartending (aanvang 16:00uur). Dit belooft een groots evenement te worden met de allerbeste Flairbartenders van Nederland. Er staat veel op het spel voor de deelnemers want de winnaar van het NK gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de IBA World Finals in Tokyo in oktober 2016.

Versiering (2014)Volledig route Grachtenparade 2015 Start Hoge- en Lage der A (13:00uur) – Vissersbrug (13:00u) – Kijk in ’t Jatbrug (13:05u) – Ebbingebrug (13:15u) – Maagdenbrug (13:20u) – St. Jansbrug (13:25u) – Poelebrug (13:30u) – Steentilbrug (13:35u) – Start EMG Faktors/Kromme Jat (13:45u) – Trompbrug (14:05u) – Oosterbrug (14:10u) – Herebrug (14:15u) – Werkmanbrug (14:20u) – Emmabrug (14:25u) – Museumbrug (14:30u) – A-brug (14:35u) – Plantsoenbrug (14:45u) – Herman Colleniusbrug/watertoren (14:55u) – Pleiadenbrug (15:20u) – Einde Reitdiephaven/ReitdiepPop (15:30u).