Provincie Groningen investeert in Groengas-tankstations

GroengasGRONINGEN – Groengas is de brandstof van de toekomst. Het is schoon en duurzaam en vermindert de CO2-uitstoot met maar liefst 75%. De provincie wil daarom een dekkend netwerk van Groengas-tankstations realiseren in Groningen. Er is € 200.000 beschikbaar gesteld voor 5 nieuwe tankstations. Het bedrijf Holthausen uit Hoogezand gaat deze aanleggen. De gemeente Winsum krijgt als eerste een nieuw Groengas-tankstation. Alle tankstations zullen uiterlijk eind 2017 zijn gerealiseerd.

Naast het bevorderen van Groengas-tankstations stimuleert de provincie ook het rijden op Groengas. Dankzij de ruim € 500.000 subsidie die in de afgelopen periode is verleend rijden er nu al 200 Groengas personenauto’s, bestelwagens, en vrachtwagens in Groningen. Gedeputeerde Nienke Homan nam zelf een kijkje bij het bedrijf Beterbio uit Leek, dat dankzij de subsidie biologische boodschappen aan huis bezorgt met Groengas bestelbusjes.

De provincie wil door tegelijk te investeren in Groengas-tankstations én Groengas-voertuigen en door het promoten van Groengas als brandstof het bekende kip-ei probleem doorbreken: zonder voldoende Groengas-tankstations willen mensen en bedrijven niet op Groengas gaan rijden; als niemand op Groengas gaat rijden willen ondernemers geen Groengas-tankstations aanleggen. Tot eind 2015 is nog zo’n 40.000 euro subsidie beschikbaar voor nieuwe Groengas-voertuigen.