Stadskanaal als voorbeeld voor velen

Stadskanaal nieuwjaarsreceptie-3

Datum: dinsdag 6 januari 2015
Plaats: Theater Geert Teis, Stadskanaal
Tijd: 19.30 uur

Het is een bijzonder duo, de communicatiemannen van de gemeente Stadskanaal. Uiteenlopend ook qua karakter. Je hebt Gert Klooster, de snelle netwerker pur sang. Tikkeltje ijdel ook, weet wat hij kan en een handig mannetje. En je hebt André Schenkel, de sympathieke verbinder. Dat duo bakte burgemeester  Baukje Galama een mooie poets tijdens de Nieuwjaarsreceptie van Stadskanaal. Galama, naar eigen zeggen een redelijke ‘controlfreak’, zat maar op haar burgemeesterskamer te wachten of ze zou worden voorgelicht over de gang van zaken bij de receptie.
Het concept was namelijk helder. Opnieuw was de presentatie in handen van Marcel Nieuwenweg, terwijl hij dit keer ondersteund werd door lokaal talent. Niemand minder dan de pas 15-jarige Jan Paul Beukema verzorgde de presentatie rondom het ‘tweede scherm’, waarbij inwoners van de gemeente Stadskanaal hun vragen konden stellen via Twitter. En daarin zat ‘m de clou, Galama moest maar afwachten welke vragen Nieuwenweg op haar afvuurde. “Er was geen script”, zei Schenkel na afloop. “Hooguit vijftien procent”.
Het bleek een meesterzet van de twee kalende heren. Er ontstond een mooi, dynamisch gesprek tussen Nieuwenweg en Galama, die de burgemeester ook enkele leuke uitspraken wist te ontlokken. Over de herindeling bijvoorbeeld. Galama toonde zich jaloers op het tempo waarmee Hoogezand, Slochteren en Menterwolde werken. Op de vraag waarom het in Oost-Groningen niet zo van de grond komt was Galama helder. “Misschien ligt het wel aan mij…”, antwoordde ze gevat.
Kortom, het was een bijzonder geslaagde receptie van Stadskanaal. Geen ellenlange speeches, maar in korte en bondige taal een terug- en vooruitblik. De reacties onder de aanwezigen waren dan overwegend lovend. En het was een feest van herkenning, die bijeenkomst in theater Geert Teis. Uiteraard was theaterdirecteur Nina Hiddema er, evenals Anne de Vries (Noorderpoort). Raadslid Gert-Jan Boels praatte bij met collega-raadslid Bert van Beek, Klaas Pals werd ondersteund door zijn lieftallige Ineke en had weer eens het hoogste woord, Harry Kloeze was er, Klaas Jan Tops meldde zich, Henk Arnoldus vertegenwoordigde Plaatselijk Belang Mussel, Aranea de Heer werd gespot, Jeroen Wever was nog aan het uithijgen van zijn hardloopprestaties op de Noorderpoort Nieuwjaarsloop, Harry ‘OZB’ Schoenmaker was zoals altijd de vriendelijkheid zelve, Leonieke Wubs liep rond, Wessel Woortman (SC Stadskanaal) praatte bij met vele bekenden, Jeroen van Broekhoven hield wild gebarend een boeiend betoog, gezien het aantal toehoorders en Jan Nieboer (VVBK) was er ook.
Kortom, het jaarlijkse feestje van de gemeente Stadskanaal werd opgeluisterd door vele prominente inwoners van ‘Knoal’ en omstreken. Want ook de SP was er met Evert Idema en Krista Noor. Frits en Marjan van der Heide werden gespot, nestor van de raad Aike Maarsingh schuifelde voorbij, Egbert Hofstra was er ook en het voltallige college met Peter Gelling, Johan Hamster, Roelof Plieger en Francis Boen.
En passant had Galama nog een mededeling voor de media. Wij journalisten mogen ons wel eens wat meer verdiepen voordat we wat schrijven, was haar boodschap. Nu willen we zeker zelfkritisch te werk gaan, het is tenslotte niet niks wat je gezegd wordt. We willen de uitdaging zeker aannemen. Op één voorwaarde: dat het college en de raad van Stadskanaal de raadsvergaderingen aantrekkelijker maakt. Dus meer discussies over de inhoud, een stip op de horizon wat betreft economische perspectieven, geen symboolpolitiek meer én geen wedstrijden open deuren intrappen. Wanneer Stadskanaal daarin slaagt, kunnen wij ons niet genoeg verdiepen in de materie.

Stadskanaal nieuwjaarsreceptieStadskanaal nieuwjaarsreceptie-2