Johan Offringa droomt van titel met MOVV

MIDWOLDA - Johan Offringa MOVV MIDWOLDA – De titelstrijd in de vierde klasse wordt vermoedelijk een nek-aan-nekrace tussen ASVB en MOVV. Beide ploegen staan halverwege op 31 punten en ontlopen elkaar weinig. Bij ‘Midwól’ zijn er verschillende spelers met individuele klasse die voorin het verschil maken, terwijl de achterhoede mannetjesputters herbergt. Centrale verdediger Johan Offringa is zo’n voetballer in dienst van het elftal. Hij hoopt dat MOVV de titelstrijd in haar voordeel kan beslissen.
Met de gebroeders Blaauw en broer Gerhard weet Johan Offringa dat er voldoende individuele kwaliteit is in de selectie van MOVV. De roodhemden hebben dan ook verreweg het meest gescoord in de vierde klasse C, maar daartegenover staat dat de ploeg ze ook gemakkelijker tegen krijgt dan concurrent ASVB. “We scoren inderdaad altijd, maar krijgen ook altijd één tegen. We hebben best veel tegentreffers voor een koploper en als verdediger stoort mij dat nog wel eens”, laat de robuuste verdediger weten.
“We hebben heel veel jongens die erg goed kunnen voetballen, maar geen jongens van twee bij twee die ook kunnen bikkelen. ASVB heeft ongeveer hetzelfde team. Tegen hen hadden we een offday, waardoor we verloren.”
Er is echter nog geen man overboord, want de ploegen staan gelijk in het aantal punten en als het aan Offringa ligt toont de ploeg karakter om haar favorietenrol waar te maken. Het is ook wel even geleden dat ‘Midwól’ uitkwam in de derde klasse. Offringa kan het weten, want hij was er als jonge invaller al bij. “In mijn eerste jaar speelden we derde klasse, ik denk dat dat in 2001 was. Hans Müller was toen trainer en onder heb ben ik gedebuteerd. Al moet ik wel zeggen dat ik in totaal net tien minuten heb gevoetbald, haha”, knipoogt hij.
“Het is lang geleden, het wordt wel weer tijd om te promoveren. We hebben nu ook het materiaal om op dat niveau te voetballen. Adriaan Brinkema is met 36 jaar de oudste, hij stopt aan het einde van dit seizoen. Daarna is mijn broer Gerhard de oudste, terwijl Wouter Wagena, doelman Florian de Wal en ik elkaar niet veel schelen. Voor de rest is iedereen vrij jong en er zit nog veel rek in.” Kortom, de toekomst ziet er dus goed uit voor MOVV. Want ook als de ploeg van de vertrekkende trainer Edzer Ganzeveld tweede wordt in de competitie promoveert het naar de derde klasse. Als het aan Offringa ligt neemt MOVV geen genoegen met minder dan de titel.
“Vorig jaar waren we er heel dichtbij, maar ging het in de nacompetitie een paar keer mis. Promoveren via de tweede plek is ook mooi, maar het kampioenschap blijft het mooiste. In de vijfde klasse werden we ook kampioen, alleen was dat toch anders. Het jaar daarvoor waren we heel ongelukkig gedegradeerd uit de vierde klasse.”
Vriendenteam
Aan de onderlinge cohesie zal het zeker niet liggen, want MOVV is een team dat bokje voor elkaar wil staan. “Iedereen binnen de selectie heeft wel een link met elkaar”, vertelt Offringa. “Of we gaan met elkaar op stap, ook buiten het veld gaan we met elkaar om. Een keer per jaar gaan we op voetbalkamp. In het begin deden we dat onder het mom van ‘trainingskamp’, maar zo noemen we het al niet meer, haha. Het is vaak een lang weekend weg ergens in Nederland waarbij de gezelligheid voorop staat.”
Offringa is dus op zijn plek bij MOVV, de club waar hij al zijn leven lang voetbalt en waar hij ook al jarenlang met broer Gerhard in het vlaggenschip speelt. De twee spelen op verschillende posities in het veld en ook als voetballer zijn ze niet te vergelijken, vindt de jongste van de twee.
“Ik ben inderdaad minder opvallend. Mensen zeggen wel eens dat hij kan voetballen en ik niet, haha. Qua lengte schelen we ook niet zoveel, alleen is hij iets breder dan ik ben. Hij heeft nog bij Veendam in de jeugd gezeten, terwijl ik altijd bij MOVV heb gespeeld. Op mijn zestiende ben ik in het eerste gerold. Eerst nog op de bank, maar nu alweer een tijdje in de basis.” Aan stoppen denkt de verdediger dan ook niet. “Zo lang als het kan ga ik nog door. Wel is het zo dat ik het een tijdje druk had met werken en ik heb ook nog een kleine thuis. Dan denk je wel na en stel je andere prioriteiten. Maar misschien moet ik er ook niet teveel over nadenken. Zolang Gerhard doorgaat kan ik mijn broer toch niet in de steek laten”, sluit Offringa af.