VVD Hoogezand-Sappemeer verbolgen over deal Vosholen

Wethouder Lindeman verbaasd over standpunt liberalen

HOOGEZAND – De gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer heeft met uitzondering van de VVD ingestemd met het collegevoorstel omtrent de Vosholen. Het collegevoorstel behelsde een deal tussen gemeente en projectontwikkelaar, waarbij de gemeente twee miljoen euro dient af te schrijven op de grond, aangezien het verlies door beide partijen wordt gedeeld. Wethouder Ger Lindeman (PvdA) toonde zich in een eerder stadium al tevreden, maar de VVD is verbolgen over de deal.

De VVD is met name boos over het feit dat projectontwikkelaar Ontwikkel Combinatie Vosholen bij de oplevering van de eerste fase van de Vosholen heeft kunnen incasseren, maar bij de tweede fase haar handen er vanaf trok. “Bij een afkoopsom van twee miljoen euro hoort toch in ieder geval een stuk meer duidelijkheid voor de bevolking, zij hoesten dit bedrag in principe op”, stelt fractievoorzitter Jaap Borg. “Wij waren dan ook tegen dit voorstel en gaven aan dat het college terug naar de onderhandelingstafel moet.”

Om de problemen rondom De Vosholen te duiden komt een stukje geschiedenis om de hoek kijken. Het woningbouwproject stamt al van 1996, in de tijd dat de bomen nog in de hemel groeien en gemeenten inzetten op groei van het aantal inwoners. Zo ook in Hoogezand-Sappemeer, waar De Vosholen in fase 1 ruim 600 woningen zal herbergen en waar in fase 2 ruim 200 woningen bij komen. Wanneer de economische recessie toeslaat en de huizenmarkt op zijn gat komt te liggen hebben zowel de gemeente Hoogezand-Sappemeer als de Ontwikkel Combinatie Vosholen een probleem. “Het plan kwam op losse schroeven te staan”, legt Borg uit. “De eerste fase moet nog steeds afgewikkeld worden. De ontwikkelaar heeft leuke winsten kunnen maken, maar bij de grote financiële tegenslag mogen de inwoners van Hoogezand-Sappemeer ruim twee miljoen euro ophoesten. Hoe kun je nou van een project, waar zoveel geld mee gemoeid is, zo gemakkelijk van zeggen dat je voor een voldongen feit staat? Het is in feite slappe hap.”

Nuance

Borg en de VVD staan alleen in hun kritiek. De rest van de raad heeft ingestemd met de deal die wethouder Ger Lindeman voorstelde. Laatstgenoemde nuanceert de harde woorden van Borg en de VVD. “We zijn tweeënhalf jaar geleden met elkaar in conflict geraakt hoe we de tweede fase zouden kunnen stoppen”, vertelt Lindeman. “De Ontwikkel Combinatie Vosholen was van mening dat ze veel geld van de gemeente tegoed zouden hebben als fase twee niet doorging en wij vonden van niet. Op een gegeven moment is dit uit de onderhandelingen gekomen. Dit is wat mij betreft het maximaal haalbare. Zonder juridische procedures, ook dat is me veel waard. We moeten toch met elkaar verder en dat zou anders bij de afwikkeling van fase één tot vervelende verhoudingen hebben geleid. Ook zou Croonhoven bij een juridische procedure niet aangelegd worden en dat is nu ook voorkomen. Dat de VVD dit standpunt inneemt verbaast me eerlijk gezegd wel. Alle overige partijen, ook kritische oppositiepartijen als Lokaal Perspectief, hebben ingestemd met het raadsvoorstel.”

In de overeenkomst is vastgelegd dat de Ontwikkel Combinatie Vosholen tot 2019 aan de slag kan met fase 1 en de afronding ervan, terwijl de gemeente Hoogezand-Sappemeer na 2019 aan de slag kan met fase 2. Het is nu de vraag wie dat woningbouwproject van 200 woningen gaat ontwikkelen. Volgens Lindeman hebben zich al een aantal partijen voor dit bouwproject gemeld. De wethouder sluit z’n ogen niet voor de krimp, maar denkt dat fase twee haalbaar is. “Ik ga er vanuit dat we in staat moeten zijn om fase twee te realiseren.”