Marja Bos: “Er had meer body aan protest gegeven kunnen worden”

WEDDE - Marja Bos BLIJHAM – Het signaal van de Bellingwedder gemeenteraad om proefboringen naar gas bij Langebrug, Blijham af te keuren had krachtiger gekund. Dat stelt Marja Bos, GroenLinks-raadslid én actievoerder van de actiegroep Nee NAM niet boren in Blijham. Volgens Bos had er meer in gezeten, al is ze blij met het Bellingwedder politieke signaal.

De afgelopen week hebben zowel Provinciale Staten als burgemeester Janneke Snijder hun zorgen uitgesproken over het boren naar gas bij Langebrug in Blijham. De 43 Statenleden namen de zorgen van de inwoners over en droegen gedeputeerde Eelco Eikenaar op deze zorgen over te brengen aan minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken). Ook burgemeester Janneke Snijder heeft haar zorg op hoog niveau uitgesproken. Tijdens een partijbijeenkomst van de VVD in Slochteren sprak Snijder haar bezorgdheid uit tegenover minister-president Mark Rutte, zo deelde ze donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Bellingwedde mee. Marja Bos, raadslid voor GroenLinks in Bellingwedde én actievoerder voor de actiegroep ‘Nee NAM niet boren in Blijham, is blij met de signalen. Alleen had het volgens haar wel wat krachtiger gekund. “Ik heb het gevoel dat er meer in zit”, laat ze in een reactie weten. “Al kan ik me ook voorstellen dat als het gaat om de politieke lijn, je niet altijd open bent naar buiten toe. Maar wat ons betreft willen we ook dat dingen zichtbaar zijn wat je aan het doen bent. Als het aan ons als actiegroep had gelegen had de gemeente Bellingwedde een brandbrief verstuurd aan de minister. Aan een dergelijk signaal had meer body gegeven kunnen worden.”

Kalm en netjes

Bos neemt daarbij de situatie bij Terschelling als voorbeeld, waar eveneens werd gesteld dat een maatschappij zou boren naar gas. Dankzij de politieke en maatschappelijke druk zijn de plannen daar gewijzigd. “Als je het protest hier hoort is het allemaal heel kalm en netjes”, aldus Bos. “Dat kun je als NAM opvatten als: ‘het valt wel mee, ze geven in Blijham niet veel lawaai.’ Dit terwijl je toch kunt laten merken en zien dat het inderdaad grote gevolgen heeft. Het zou mooi zijn dat wanneer het om Langebrug gaat er dezelfde vechtlust ontstaat als bij de gaswinning bij Terschelling. Dat bedoel ik overigens absoluut niet in de verwijtende sfeer. Maar ik zou wel willen oproepen het protest meer zichtbaar te laten zijn.”

Bos heeft als actievoerder namens ‘Nee NAM niet boren in Blijham’ ingesproken in Provinciale Staten. Daar is haar signaal in elk geval opgepikt en een meerderheid heeft gedeputeerde Eelco Eikenaar opdracht gegeven de zorgen over te brengen aan het ministerie van Economische Zaken en de NAM. De inwoners van Blijham worden op dinsdag 9 juni in zalencentrum Het Oude Wapen in Blijham verder geïnformeerd over de plannen. Naast een woordvoerder van de NAM zijn onderzoeksinstituut TNO en Staatstoezicht op de Mijnen aanwezig. Op zaterdag 13 juni houdt de actiegroep ‘Nee NAM niet boren in Blijham’ een protestmanifestatie in Blijham.