Nepal kan rekenen op Wereldwinkel Stadskanaal

Bestuur bij Wereldwinkel Stadskanaal STADSKANAAL – Al enkele decennia op rij is de Wereldwinkel in Stadskanaal er voor haar schare bezoekers. Het initiatief koopt producten uit derde wereldlanden in en verkoopt die unieke producten in haar winkel aan de Beneluxlaan. Sinds enkele weken zet de voorziening zich ook in voor de situatie in Nepal. Er wordt geld ingezameld voor Stichting Milan Bindu Nepal.
Want de stichting Milan Bindu Nepal heeft een project in New Sadle, Chitra en heeft gelukkigerwijs geen doden moeten betreuren. Wel is de ravage groot en is er één van de mensen zó gewond dat haar been geamputeerd moet worden, zo meldt Wereldwinkel Stadskanaal in haar persbericht. De school die met hulp van Milan Bindu is gebouwd heeft wel forse klappen te verduren gehad. Want alle muren rond het sportterrein zijn ingestort, terwijl er geen electriciteit is in hoofdstad Kathmandu en vele andere delen van Nepal. De aardbeving heeft flink huisgehouden.
Vandaar dat de Wereldwinkel Stadskanaal een actie heeft opgezet om geld in te zamelen voor Stichting Milan Bindu Nepal. “De problematiek was al groot, maar is eigenlijk alleen maar groter geworden”, aldus Sikke Dijkstra. “Elke stuiver is er één, het geld kunnen ze daar goed gebruiken.” Vandaar dat de Wereldwinkel op haar toonbank een collectebus heeft geposteerd, waar bezoekers geld in kunnen stoppen. Verder zijn er diverse producten uit Nepal extra onder de aandacht gebracht, zodat de producenten van die producten in Nepal wellicht een hogere opbrengst kunnen verwelkomen. “Het is het minste wat we kunnen doen”, stelt Dijkstra.
De Wereldwinkel in Stadskanaal heeft zich namelijk ten doel gesteld om persoonlijke drama’s van mensen in Nepal te verzachten en hen te helpen met een dak boven het hoofd krijgen, terwijl bedrijven weer de kans krijgen om te bouwen. In de winkel aan de Beneluxlaan ligt bovendien een brief waarin bezoekers kunnen lezen over het werk van Stichting Milan Bindu Nepal. Het is een klein FairTrade gecerticifeerd bedrijf wat al vijftien jaar lang producten uit Nepal importeert. Daarnaast ondersteunt Milan Bindu met behulp van sponsoren de ontwikkeling van het platteland door in samenwerking met Wilde Ganzen de bouw van ziekenhuizen op het platteland, scholen en een viltwerkplaats te realiseren. Met een viltwerkplaats is werkgelegenheid gemoeid.
“We proberen extra aandacht voor Nepal te genereren”, laat Dijkstra weten. “Vandaar dat we ook via deze week aandacht willen vragen voor het probleem. Iedere hulp is meer dan welkom!”