JOVD: “Gemeente Groningen niet voorbereid op komst internationale studenten”

GRONINGEN – De Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool zijn momenteel fanatiek bezig met het aantrekken van internationale studenten. Opleidingen worden in rap tempo Engelstalig gemaakt en de branchecampus van de RUG in Yantai komt steeds dichterbij.

Daar waar de RUG en de Hanze hun zaken goed geregeld hebben voor de buitenlandse studenten, daar heeft de gemeente te maken met een flinke achterstand.

Op de site van de gemeente is het mogelijk de taal te veranderen naar het Engels. In plaats van een Engelse versie van de website, krijg je enkele pagina’s over parkeren en vluchtelingen te zien. Slechts 3% van de hele website is Engelstalig. Dit is een bekend probleem, daarom heeft de gemeenteraad in juni van vorig jaar hierover al de “Motie Engelstalige Website” ingediend. Hierin benadrukte zij het belang dat informatie in het Engels beschikbaar is. Sindsdien is slechts de pagina “English translation” toegevoegd met de melding: “Please use Google Translate for automatic translation of all other pages.”

“De gemeente Groningen loopt mijlenver achter als gaat om internationalisering.”, aldus de JOVD Groningen. Veel praktische zaken als huisvesting, afval en veiligheid, zijn simpelweg onbegrijpelijk voor internationals. ”Het is onacceptabel dat essentiële informatie onbereikbaar is voor een grote groeiende groep in Groningen” zegt Simon van der Pol, voorzitter van de JOVD Groningen. De jonge liberalen roepen op om de gehele website van de gemeente te vertalen naar het Engels.