Dubbeltentoonstelling Joost van den Toorn in Groningen en Leeuwarden

GRONINGEN – Kunstenaar Joost van den Toorn geeft een dubbeltentoonstelling. Het Groninger Museum en Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden eren hem vanaf 11 juni met een dubbeltentoonstelling. Onder de gezamenlijke titel Joost van den Toorn: Something to believe in toont het Princessehof een ruime selectie uit zijn keramische werk terwijl het Groninger Museum vooral bronzen beelden laat zien.

Van den Toorn verkent graag de grenzen. Sinds 1980 maakt hij sculpturen waarin hij beelden uit het ‘collectieve geheugen’ vermengt met verhalen uit filosofische, literaire en historische bronnen. De tragiek van het leven speelt hierin een centrale rol. Tegenstellingen als goed en fout, held en antiheld of lage en hoge cultuur keren vaak terug. Door dit met humor en ironie te belichten, zet hij de kijker aan het denken en creëert hij een gevoel van melancholie.

Symboliek

De onderwerpen die Van den Toorn behandelt zijn vaak heftig en actueel: seks, dood, geweld en religie. Hij maakt gebruik van diverse Christelijke en spirituele symbolen, maar ook het hakenkruis duikt op. Zo zien we in Leeuwarden een Jezus met overgewicht en een getergde Hitler in zijn atelier. Groningen toont een onbereikbare kerk op een rots en een hondje dat uit zijn eigen as herrijst. In de combinatie van het groteske met het religieuze en het seksuele toont hij verwantschap met de schilder Jheronimus Bosch.

Dierenrijk

De kunstenaar heeft echter ook oog voor de gewone mens en het dierenrijk. Waar mensen er soms een puinhoop van maken en ze elkaar, gewild of ongewild, veel leed aandoen, bieden dieren vaak vriendschap en troost. Hoewel de thema’s vaak zwaar zijn, is zijn stijl kenmerkend lichtvoetig en toegankelijk. Deze combinatie zorgt ervoor dat zijn werk zowel humoristisch als verontrustend tegelijk is.

Dubbeltentoonstelling

Het Groninger Museum toont ruim twintig sculpturen, deels uit de collectie van het Groninger Museum en deels nieuw werk. Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden laat meer dan 65 keramische kunstwerken van Van den Toorn te zien, variërend van wandborden tot beelden.