Soundsofmusic in Der Aa-kerk in Groningen

GRONINGEN – Tijdens het festival Soundsofmusic speelt celliste Katharina Gross samen met slagwerker Arnold Marinissen in de nachtelijke Der Aa-kerk nieuwe stukken uit haar Cellomondo-project. Diamanda Dramm (viool) speelt de imponerende solo ‘de terrae fine’ van de Oostenrijkse componist Georg Friedrich Haas.

Eind oktober is het weer tijd voor het festival Soundsofmusic. Ook dit jaar is de Der Aa-kerk weer een van de bijzondere festivallocaties tijdens Soundsofmusic. Celliste Katharina Gross speelt vrijdag 28 oktober met slagwerker Arnold Marinissen in de nachtelijke Der Aa-kerk nieuwe stukken uit haar Cellomondo-project. Het resultaat is een sfeervolle nocturne met verstilde ambient-achtige muziek die subtiel de kerk vult. Het is een concert door twee bevlogen musici die een intrigerend programma brengen. Violiste Diamanda Dramm speelt deze avond de imponerende solo ‘de terrae fine’ van de Oostenrijkse componist Georg Friedrich Haas.

Cellomondo

In 2014 riep Katharina het project Cellomondo in het leven. Voor dit project vraagt ze componisten van over de hele wereld nieuwe werken voor haar te schrijven voor cello solo met of zonder (live) elektronica. Hiermee wil Gross aantonen hoe divers muziek geschreven voor slechts één instrument kan zijn. Sinds de start van het project heeft Cellomondo maar liefst dertien nieuwe werken voor cello opgeleverd. Tijdens de Gaudeamus Muziekweek begin september in Utrecht speelde zij alle composities die tot nu toe ontstonden in de vorm van een cellomondo-marathon.

Katharina Gross

Celliste Katharina Gross (Hartberg, Oostenrijk) studeerde aan de Musikhochschulen in Lübeck en aansluitend aan het Royal Northern College of Music in Manchester. Ze behaalde verschillende internationale prijzen en soleerde met onder andere het Staatsorkest Kiev, het Philharmonisch Orkest Klausenburg, het Staatsorkest Kassel, de Thüringer Symphoniker en de Salzburg Chamber Soloists. Gross gaf wereldwijd solo- en kamermuziekconcerten, onder andere in het Concertgebouw, Muziekgebouw aan ’t IJ, Festival Santander in Spanje, het Fadj Festival in Teheran en het Al Bustan Festival in Beirut. Ook was ze mede-oprichtster en lid van het Nederlandse Fresco Trio.

Diamanda Dramm

Diamanda La Berge Dramm (1991) groeide op in Amsterdam tussen sleutelfiguren van de muzikale werelden van klassiek, modern en improvisatie. In 2015 ontving ze de prestigieuze Kersjes Vioolbeurs. Op haar dertiende bracht ze Raadsels van Louis Andriessen in première in het Concertgebouw tijdens het Holland Festival 2005. Diamanda studeerde in Boston aan het New England Conservatory, waar ze de John Cage Award ontving voor haar contributie aan hedendaagse muziek. Zij keerde terug naar Nederland om bij Vera Beths te studeren aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In 2015 behaalde Diamanda haar Master met onderscheiding en won daarbij de Nicolai Prijs voor meest bijzondere eindexamen.

Yoga in de Der Aa-kerk

Voorafgaand aan het concert is er om 16:30 uur een bijzondere yogasessie met yogadocente Rhodes Selhorst en celliste Katherina Gross. Opgave via rhodes@yoga-groningen.nl. Deze yogasessie is gratis toegankelijk met een Soundsofmusic-dagkaart voor de vrijdag, kosten losse reservering: 8 euro.

Soundsofmusic

Een festival voor nieuwsgierige oren: dat is het festival Soundsofmusic, van 27 oktober tot en met 30 oktober in Groningen. Het festival belooft bijzondere muziek, op vaak bijzondere locaties. Soundsofmusic biedt jazz, improvisatie, hedendaags klassiek, experimentele projecten en elektronische muziek. Nieuwe composities van jonge talenten en concerten van internationale topmusici wisselen elkaar af.

Entree: 17,50 euro / 12,50 euro (CJP/collegekaart)
Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.soundsofmusic.nl.
Vrijdag 28 oktober 2016
22:00 uur