Van het Sinterklaasjournaal naar Stadskanaal

STADSKANAAL – Hoe is het om hét gezicht van het Sinterklaasjournaal te ontmoeten. Die vraag hebben vele kinderen zich vooraf ongetwijfeld gevraagd. Afgelopen zaterdag was de kans dan daar, toen Diewertje Blok rond elf uur ’s ochtends arriveerde in de bibliotheek in Stadskanaal.
En dat het een mooie ochtend zou worden stond eigenlijk al op voorhand vast. Want welk kind wil nou niet voorgelezen worden door de presentatrice van het Sinterklaasjournaal? Qua aandacht had de goedlachse Blok dan ook niet te klagen, want de bibliotheek in Stadskanaal was overvol met kinderen, ouders, opa’s en oma’s. Voordat het zover was mocht het kinderkoor van Muziekschool Zuidoost Groningen zich uitleven. In het koor zong de achtjarige Mannon Brandsema uit Stadskanaal ook mee en ze vond het toch wel een klein beetje spannend, zo bleek. Eenmaal op het podium zong het koor, en dus ook Mannon, Sinterklaashits als ‘Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht’.
Maar om de menigte als voorlezer stil te krijgen is bepaald geen sinecure. “En nu allemaal op je billen zitten!”, begon Diewertje Blok, een boodschap die erin ging als het evangelie bij een ouderling. “Nu ga ik jullie voorlezen over Poepie Scheetzak.” Na dit eerste verhaal volgden er nog verschillende verhalen over de avonturen van Sinterklaas en zijn Pieten. De komst van Diewertje Blok had te maken met de actie van Stichting Lezen, die vaders aanspoort om meer te gaan voorlezen voor hun kroost. “We kregen dit inderdaad aangeboden van deze stichting”, legde Silvia Oosterbeek van Bibliotheek Stadskanaal uit. “We zijn als bibliotheek uitgekozen in de provincie Groningen. Natuurlijk hoopten we op belangstelling, maar dat het zoveel mensen zou trekken hadden we ook niet verwacht.” Om die vaders inderdaad meer aan te sporen om te gaan voorlezen bracht Diewertje Blok op handige wijze in de praktijk. Nadat één vader zich vrijwillig meldde, mocht hij het gaan proberen. “Hoe heet deze papa?” vroeg Blok aan de kinderen. “Papa Piet”, was het antwoord. “Papa Piet?” vroeg Blok? “Die hebben we nog niet!” Hilariteit alom. Diezelfde Papa Piet deed het slim, want eenmaal gezeten op de voorleesstoel koos hij uit het boek een kort verhaaltje uit.
Na al het voorleesgeweld was het tijd voor handtekeningen. Kinderen stonden te dringen voor een krabbel van Diewertje Blok. Hét gezicht van het Sinterklaasjournaal moest daarna verder, want in Zuidlaren en Nunspeet stonden eveneens honderden kinderen te wachten op het verhaal over de ‘Poepie scheetzak’.

STADSKANAAL - Diewertje Blok voorlezen