Elfde editie Eextahal Nieuwjaars Zaalvoetbaltoernooi staat voor de deur

27 december t/m 3 januari

SCHEEMDA – Het jaarlijkse zaalvoetbalfestijn in Scheemda is alweer toe aan haar elfde editie. In die jaren heeft het toernooi in aanzien gewonnen, getuige de ploegen die er in de loop der jaren meededen in de Eextahal. Ook dit jaar is de organisatie erin geslaagd een publiekstrekker te strikken. De Asser Hoofdklasser ACV, met Angelo Cijntje in haar gelederen, zal haar opwachting maken.

Good-old Onno Drent (foto) maakt nog altijd deel uit van de organisatie, maar de toernooicommissie heeft ook vers bloed in haar gelederen. Met Edwin Plat is er aan de noodzakelijke verjonging gedacht en de andere leden zijn zoon Richard Drent, sporthalbeheerder Martin de Jong en Wim Willemsen. Dat de organisatie van het Eextahal Nieuwjaars Zaalvoetbaltoernooi bepaald geen sinecure is, blijkt wel uit het feit dat er vanaf de start direct 32 teams deelnamen aan het zaalvoetbalfestijn. De Scheemder organisatie heeft enkele jaren achtereen 40 teams mogen verwelkomen, maar door logistieke redenen zijn er dit jaar weer 32 teams te bewonderen in de Eextahal.  Dat heeft tot gevolg dat tweedeklasser SC Emmeloord niet kan meedoen wegens een gebrek aan ruimte en ook eersteklasser Rolder Boys was te laat met inschrijven. Wel zal het Asser ACV haar opwachting maken en dat is een prachtig gegeven voor de organisatie. De Drentse zaterdaghoofdklasser is debutant op het toernooi, evenals fusieclub NEC Delfzijl dat ook is. Alleen, hoe is dit zaalvoetbaltoernooi eigenlijk ontstaan? Onno Drent weet daar alles van. “Vroeger hadden we hier in Scheemda op Tweede Kerstdag een zaalvoetbaltoernooi”, vertelt hij. “Dat regelde ik met mijn vrouw en twee zoons. Toen onze zoons ouder werden vertelden ze dat ze er eigenlijk wel mee wilden stoppen. Zo hebben we een aantal jaren geen toernooi gehad.” Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Onno Drent is namelijk geen doorsnee Scheemder. Drent was jarenlang bestuurslid van SC Scheemda, verricht daar nog altijd allerhande hand- en spandiensten en ook de Toneelvereniging in het dorp kan al 38 jaar op Drent als voorzitter. Niet voor niets werd de vrijwilliger pur sang vorig jaar al Koninklijk onderscheiden voor zijn vele maatschappelijke activiteiten. De bewoner van de Esborgstraat in Scheemda heeft met behulp van tientallen vrijwilligers namelijk een nieuw zaalvoetbaltoernooi uit de grond gestampt. “Na een paar jaar zei Herman Dieterman: ‘kunnen we dat niet anders aanpakken?’ Zo hebben we met elkaar besloten dit toernooi op poten te zetten. We doen het sámen”, wil Drent dan ook nog eens benadrukken. “Iedereen die met het toernooi begaan is draagt zijn steentje bij. Zo heeft Klaas Kamming afscheid genomen als bestuurslid, maar helpt hij nog wel mee. Mijn vrouw en schoondochter verkopen de lootjes bij de deur en ook onze beide kleinkinderen helpen al mee. Mooi toch?”
Eigen dorp
Zoals genoemd doen er dit jaar dus 32 teams mee. “Daar zijn we direct al mee begonnen. Vanaf het begin was er veel animo om mee te doen. We hebben inderdaad een paar keer 40 teams gehad, maar dat moet met de Kerstdagen net passen. Bovendien is de hal dit jaar drukbezet, vandaar dat we weer 32 teams hebben. In het verleden hebben we de finaleavond bijvoorbeeld op de zaterdagavond gespeeld, dat kwam omdat overdag de jeugd erin zat. Nu begint de finaledag op 3 januari gewoon om half drie ’s middags. Alle deelnemende teams krijgen weer een bal na afloop. De eerste vier krijgen allemaal weer een prijs. Wat wel leuk is om te melden is dat we dit jaar twee nieuwe scheidsrechters hebben en beide komen ze uit eigen dorp. Dat zijn Florian de Wal en Martin Baar. Daar zijn we blij mee, bovendien scheelt dat ook in de reiskosten…”, lacht Drent. Het toernooi is dan ook de moeite waard om te bezoeken. Het is lastig te voorspellen wie er zal winnen, maar volgens Onno Drent zijn er verschillende kanshebbers.  “Omlandia komt vaak met een goede ploeg, ook Bellingwolde kan soms verrassen. Ik weet niet waar ACV precies mee komt, al heb ik wel begrepen dat Angelo Cijntje van de partij zal zijn. Noordster komt opzetten op het veld, benieuwd wat ze in de zaal zullen doen. WVV zondag is niet van de partij, de zaterdagafdeling wel. Ach, het is mij om het even wie er wint. Als het maar leuk en sportief verloopt. In het verleden deed De Heracliden mee en zij vlogen scheidsrechter Klaas Drewel aan. Die ploeg hebben vanaf dat moment ook niet meer uitgenodigd. Dat willen we hier niet.”
Het Eextahal Nieuwjaars Zaalvoetbaltoernooi vindt plaats op zaterdag 27 december, maandag 29 december, dinsdag 30 december, vrijdag 2 januari en zaterdag 3 januari. op de eerste vier dagen worden de verschillende poulewedstrijden gespeeld, zaterdag 3 januari is de finaledag. Deze finaledag begint om 14.30 uur en de uiteindelijke finale wordt om 18.15 uur afgetrapt. De prijsuitreiking is aansluitend op de finale. Het adres van de Eextahal is Plantsoenlaan 19 in Scheemda. De entree is gratis, wel is er verkoop van loten en dragen verschillende sponsoren bij. Meer informatie over het toernooi is te vinden op www.zaalvoetbalscheemda.org.

Scheemda Onno Drent