‘Dit kost geen energie, dit geeft energie’

Special Olympics Regionale Spelen in Groningen

GRONINGEN – In Groningen vindt op zaterdag 6 juni de Special Olympics Regionale Spelen plaats. De organisatie van het evenement ligt in handen van De Brug Provincie Groningen en biedt jongeren en volwassenen met een (verstandelijke) beperking de mogelijkheid om op hun eigen niveau tegen gelijkwaardige sporters uit te komen. Onlangs keurde Special Olympics Nederland het bid van De Brug Provincie Groningen goed, waardoor nu gestart kan worden met de voorbereidingen.
Namens de Brug is boegbeeld Joop Sinnige uiteraard razend enthousiast. ‘Het organiseren van dit soort evenementen kost geen energie. Het geeft energie’, zegt de inmiddels 72-jarige Stadjer, die met het bedenken en organiseren van de speldag in de Martinihal als voorloper van de SORS gezien mag worden. ‘We rekenen ook dit jaar op zo’n 600 sporters. De sporten voetbal, zwemmen, judo, atletiek, korfbal, basketbal, tafeltennis en tennis staan op de agenda. We zullen daarbij gebruik maken van de ACLO, het Willem Alexander Sportcomplex, zwembad De Parrel en de voetbalvelden van The Knickerbockers.’
Naast de sporttoernooien worden ook diverse andere evenementen aangeboden. Zo begint het evenement met een openingsceremonie en zijn er diverse recreatieactiviteiten. Ook kunnen de sporters deelnemen aan een gezondheidsprogramma. Daarnaast staat in 2015 voor de tweede keer het Motorisch Activiteiten Programma (MATP) op het programma. ‘Een onderdeel waar we als De Brug erg trots op zijn’, zegt Sinnige. ‘Het MATP is ontworpen om activiteiten op maat aan te bieden, aangepast aan het niveau van de deelnemer zodat die op zijn niveau succes kan ervaren. In de wijze waarop de huidige Special Olympics evenementen in Nederland worden vormgegeven is het evenement niet toegankelijk voor iedereen met een verstandelijke beperking. Voor sommigen is het niet haalbaar mee te doen in competitieverband. Door de toevoeging van MATP aan het evenement is het nu toegankelijk voor bijna iedereen. In dit kader werken we overigens nauw samen met zorginstellingen als NOVO, Promens Care en de Zijlen. Ja, van MATP kan ik enorm genieten. Je hebt wel eens mensen die wat laatdunkend doen – ‘ze doen ja bijna niets’-, maar daar kan ik niets mee. Ook al is het dan ogenschijnlijk minimaal, de mensen die deelnemen genieten. Dáár gaat het om’, zegt Sinnige.
De organisatie wordt dit jaar bijgestaan door scholieren van het Drenthe College. ‘Dat was vorig jaar ook het geval. De deelnemers werden zo vrijwel individueel begeleid en het was geweldig om te zien hoe de scholieren het enthousiasme over wisten te brengen. We zoeken overigens nog naar vrijwilligers. Die zijn altijd welkom. Zeker ook wat betreft MATP moet de bezetting gewoon goed zijn.’
Als vertrouwd zal de organisatie straks weer als een huis staan. In Atze Lubach heeft De Brug een presentator van jewelste en alleen al de openingsceremonie wordt door veel deelnemers gezien als een absoluut hoogtepunt. Positief is verder dat Gasterra zich gaat verbinden aan de SORS. ‘De gesprekken zijn heel positief verlopen en de bedoeling is om een verbintenis van drie jaar aan te gaan. Geweldig natuurlijk dat zo’n groot bedrijf ons een warm hart toedraagt. Het vinden van sponsoren is best lastig. We zijn als organisatie dan ook altijd op zoek naar partners. Zo werken we bijvoorbeeld al een aantal jaren heel prettig samen met Media Totaal Noord (uitgever van ondermeer deze krant) en Promotex. De band met de gemeente Groningen? Weet je, het kan altijd beter. De wethouder is in elk geval erg enthousiast en onze sporters zijn onlangs na wedstrijden in België onthaald op het provinciehuis. Dus wat dat betreft zit het wel goed. Op dit moment hebben we de boel goed in kaart. De projectgroep – Marisha Zwartsenburg, Jeanette Steen en Piet Jan Kuipers- kan aan de slag. Maar dat is ze wel toevertrouwd.’
Behalve heel veel sport wordt door de organisatie ook steevast een genodigdenprogramma georganiseerd, en ook dat zal dit jaar niet anders zijn. Omdat De Brug veertig jaar bestaat, is het thema van de Spelen ‘Feest’. ‘En dat zul je bij bijvoorbeeld de openingsceremonie ook terugzien’, belooft Sinnige.

groningen werkgroep special olympics