FC Groningen de beker en miljoenen rijker

FC Groningen schrijft historie

GRONINGEN – Heel even liet trainer Erwin van de Looi zondagavond een kant zien die we doorgaans niet van hem kennen. Een gevoelige kant. Met trillende stem liet de oefenmeester weten trots te zijn. Trots op de club, de spelers, de staf maar ook wel een beetje op zichzelf. Hij is sinds zondag 3 mei- een historische dag- de eerste trainer in de clubgeschiedenis die de club een hoofdprijs bezorgde. ‘Vooraf deed ik daar wat geringschattend over, maar nu het zover is doet het me toch wel wat’, zei de trainer met trillende stem.
Saai of niet, opnieuw slaagde trainer Erwin van de Looi er in zijn ploeg op het juiste moment te laten pieken. Vorig seizoen gebeurde dat in de play-offs, nu in de bekerfinale. Of pieken? Zowel FC Groningen als PEC Zwolle haalden zondag slechts zelden hun normale niveau. Het duel was vooral nerveus. Er leek soms stroom op spelers te staan, maar mag het? Al met al was de overwinning van de FC meer dan terecht. Alleen al op basis van het aantal kansen bijvoorbeeld. Opnieuw bleek Eric Botteghin de onbetwiste leider van de ploeg, bleek Rasmus Lindgren een meer dan bruikbare centrumverdediger, was doelman Padt weer foutloos en lieten Tjarron Chery en Albert Rusnak bij vlagen hun genialiteit zien. Michael de Leeuw kwam zondag in het stuk niet voor, stand-in Danny Hoesen zat zondag overigens niet eens bij de selectie.
Cruciaal bleek achteraf de wissel Antonia voor Mahi. Met Antonia kwam er meer diepgang in het Groninger spel. Van de Looi wisselde op het juiste moment. Er ontstond steeds meer ruimte op het veld en daar maakte Antonia dankbaar gebruik van. De 1-0 kwam overigens gelukkig tot stand, de 2-0 was, aldus Antonia- ‘kwaliteit’. En dat was waar ook. De voorzet van de vleugelspits- hij bleef lang kijken- was op maat, de dropkick van Rusnak perfect: 2-0.

Terwijl op de Grote Markt 10.000 mensen uit hun bol gingen, schudde De Kuip letterlijk op haar grondvesten. De fans van de FC zorgden voor een orkaan aan geluid. Bezorgden de spelers al tijdens de wedstrijd kippenvel. Gedroegen zich voorbeeldig en gaven hun spelers zondagmiddag net dat laatste, beslissende zetje. De bekerfinale was reclame voor FC Groningen. De honderden bussen, de versierde viaducten, het gedrag van de supporters en de ploeg op het veld. FC Groningen staat op de voetbalkaart. Vergeten is het toch wel wat teleurstellende seizoen. Vergeten is het vaak behoudende spel. Trainer Van de Looi flikte het gewoon weer. Hij doet al twee jaar waarvoor hij betaald wordt: presteren. Er zijn in Nederland op dit moment weinig trainers die hem dit na kunnen zeggen, en dus is trots op z’n plaats. Groningen houdt van de FC. En na zondag houdt heel Nederland een klein beetje van de enige ‘trots van het noorden’.
Overigens levert de bekerwinst de club een financiële injectie van tenminste 2,5 miljoen euro op. Met dat geld kan de club wellicht weer een stapje maken, al zijn er ook nog wel wat begrotingsgaten te dichten. Prioriteit lijkt het zoeken naar een vervanger van Chery en het halen van een scorende spits. Bovendien zal de club er alles aan moeten doen om Eric Botteghin voor de club te behouden. Want hij, en niemand anders, is de belangrijkste speler van dit FC Groningen.

image