Groninger Vismarkt onderdeel ploegenrit Energiewacht Tour

Groningen, Vismarkt 20-20a;

Groningen, Vismarkt 20-20a;

GRONINGEN- De wielerwedstrijd Energiewacht Tour wil Groningen op de kaart zetten bij de internationale wielervolgers. Hoe kan dat beter dan door de 6e editie van deze etappekoers voor vrouwen te laten starten en finishen op de Vismarkt?  De inwoners van Groningen Stad krijgen op woensdag 6 april direct een boeiend onderdeel van de wielersport voorgeschoteld waar de rensters gezamenlijk een topprestatie moeten leveren: een ploegentijdrit. 

De Vismarkt van Groningen wordt één avond het domein van de beste vrouwenploegen van de wereld, die met hun bussen en ander materieel bezit nemen van dit plein. Rensters draaien voor hun teambus warm voor een topprestatie van 11,3 kilometer en het publiek ziet 25 elite-teams en 25 junioren-teams zowel vertrekken als finishen op de Vismarkt.  Bij de elite-teams is de absolute top van het vrouwenwielrennen te bewonderen, circa veertig rensters zullen naar schatting later in het seizoen ook hun opwachting maken op de Olympische Spelen in Rio. Bij de junior-vrouwen schitteren de toekomstige deelnemers van de volgende editie – Tokyo 2020 – al.

De openingsetappe van de Energiewacht Tour zorgt voor de eerste tijdsverschillen in het klassement in deze vijfdaagse wielerkoers. Aan de rensters is het om in de daaropvolgende ritten door het open, vlakke en vaak winderige Groningse platteland tijd terug te winnen of hun tijdsvoordeel juist te verdedigen. Voor organisatrice Daniëlle Bekkering is de ploegentijdrit in Stad een langgekoesterde wens: ‘Met start en finish op de Vismarkt zit de koers nu echt in het hart van de stad en provincie Groningen en daar zijn we trots op’.

De rensters vertrekken vanuit Groningen naar Haren om vervolgens in de provinciehoofdstad terug te keren. Na de start op de Vismarkt voor de Korenbeurs volgen voor de vrouwentoppers passages op de Folkingestraat, Ubbo Emiussingel, Hereplein, Hereweg / Verlengde Hereweg/Rijksstraatweg. Na het draaien op de rotonde in Haren keert men via Rijksstraatweg/Verlengde Hereweg/Hereweg – en uiteindelijk  dwars door de Herestraat – terug bij de finish op de Vismarkt.

De ploegen starten om de twee minuten. De eerste elite-ploeg vertrekt om 19 uur. Een uur later is de laatste ploeg binnen. Om 21.20 uur zijn ook alle teams met junior-vrouwen weer terug op de Vismarkt.  Het publiek ziet constant sportieve actie en bekijkt de huldiging van de winnaars en eerste dragers van de truien. Ondertussen is er ook een randprogramma voor de jeugd met fietsparcours, zweefmolen en springkussens. Organisator Daniëlle Lissenberg-Bekkering kijkt er naar uit. “Samen met de gemeente, politie en brandweer gaan we nu zo snel mogelijk de vergunningen in orde maken. Het wordt een topevenement voor Groningen.”