Anja van Duren

Anja van Duren is raadslid voor de PvdA in Menterwolde. Ze schrijft over tolerantie en respect voor elkaar.
Toen ik gevraagd werd om “Grens Getrokken” voor mijn rekening te nemen,  moest even denken aan het onderwerp, dat ik zou aansnijden.
Voor mij persoonlijk is verdraagzaamheid, vrijheid van meningsuiting en sociale media erg belangrijk.  Waarom deze onderwerpen? Omdat ik me verbaas over de teksten, die verschijnen op de Social Media onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Blijkbaar mag je op deze manier gewoon alles maar roepen wat je wilt. Racisme, dreigementen, mensen belachelijk maken, het is allemaal toegestaan. Als ik zo op een dag eens rond kijk wat er geplaatst word, dan word ik daar niet vrolijk van. Twitterende mensen die zonder enig inzicht maar reageren op artikelen en daar maar weer een draai aan geven met soms de verschrikkelijkste beschuldigingen. Foto’s van mensen, die door iemand anders verdacht gevonden worden, worden vervolgens op Facebook geplaatst met de melding: “ Pas op!”
Ik vind dit persoonlijk een trieste zaak en dit gaat ook veel te ver. Je kunt uiteraard gelijk hebben,maar wat als zo’n persoon gewoon hobby fotograaf is? Iedereen deelt vervolgens zomaar deze foto’s als zijnde waar. Afgelopen week weer een aantal voorbeelden. Dan reacties op de pers… Eerst de VN militair die zich hier mag laten behandelen voor Ebola… daar ging men flink op los. Want een buitenlander die hier hulp krijgt, tjonge, dat kan toch niet?  Nu weer de Super actie, die wordt gedaan voor de voedselbank. Ook dat is voor veel mensen weer een reden om los te gaan om hun ongenoegen te uiten, vaak buitenproportioneel.
Ik, als moeder van vier kinderen waarvan twee allochtone kinderen die hier geboren zijn, maak me soms erg boos over dergelijke uitspraken. Vaak kom ik in de verleiding om te reageren, maar ik kan me tegenwoordig ook steeds beter beheersen om geen zinloze discussie aan te gaan. Vaak  hebben de mensen, die dit roepen, geen benul waarover ze het over hebben. Voor mij persoonlijk is iedereen gelijk . Huidskleur, geloofsovertuiging, geaardheid, moet niets uitmaken.  We zijn allemaal mensen. Iedereen mag uiteraard zijn/haar mening hebben, maar als je dit anoniem doet, of als het kwetsend is, dan zijn er grenzen. Je moet altijd nadenken voor je je mening spuwt op het internet. Realiseer je eerst eens of je hiermee ook mensen kwetst, of dat iets terecht is, of een aanname.
Laten gewoon respect tonen voor elkaar. Daar bereik je veel meer mee.

MUNTENDAM - Anja van Duuren