Anfora- estafette tegen huiselijk geweld in Winschoten

WINSCHOTEN -Stichting Anfora estafette

WINSCHOTEN – In het kader van de Internationale Vrouwendag op 8 maart organiseerde Stichting Anfora ‘Stop Feminicide’ de Anfora-estafette. Burgemeester Pieter Smit overhandigde een anfora aan de eerste deelnemer en dat was tegelijkertijd het startschot voor de estafette. Het doel van de stichting is het uitbannen van huiselijk geweld in Nederland en de burgervader van de gemeente Oldambt is ambassadeur tegen huiselijk geweld.

WINSCHOTEN -Stichting Anfora estafette

Er was volgens Anfora noodzaak tot een gezamenlijke actie en daarom werd er ook een Italiaanse vrouwenorganisatie uitgenodigd. De Unione Donne Italia uit Pescara zet zich in voor de maatschappelijke positie van de vrouw. De regio omtrent Pescara is vergelijkbaar met Oldambt en ‘feminicide’ (vrouwenmoord) is daar een groeiend probleem. De gemeente Oldambt hoopt door de uitwisseling te leren van de Italiaanse ervaringen en dergelijke trieste situaties zoveel mogelijk te voorkomen. Na de estafette was het tijd voor verschillende lezingen over het onderwerp. Francesca Magliulo, voorzitter van de UDI vrouwenvereniging uit Pescara (Italië) hield een betoog over huiselijk geweld in Italië en over Feminicide in het bijzonder. De term feminicide is in Nederland eigenlijk onbekend maar huiselijk geweld met de dood tot gevolg komt ook in Nederland te vaak voor, aldus Paulien Sissingh van Stichting Het Kopland. Zij sprak vervolgens over huiselijk geweld in Noord-Nederland en de manier waarop de aanpak van huiselijk geweld in Nederland geregeld is.