Vonk van Hoogezand-Sappemeer leeft nog niet echt

image

Gemeente verlengt inschrijvingstermijn voor nieuwe initiatieven

HOOGEZAND – De in 2013 zo succesvolle ideeënwedstrijd Vonk van Hoogezand-Sappemeer moet nog tot leven komen. Daar waar er twee jaar geleden tientallen aanmeldingen van initiatieven waren, moet de organisatie nu genoegen nemen met slechts drie inzendingen. De gemeente heeft de termijn voor inschrijving dus verlengd tot 24 april. Dat moet de samenleving uit de stoel en in de benen krijgen.

Slechts drie initiatieven die kans willen maken om de Vonk van Hoogezand-Sappemeer te winnen. En eerlijk is eerlijk, dat valt ook wethouder Peter Verschuren (SP) een beetje tegen. Hij hoopt dat de inwoners van de gemeente alsnog tot actie overgaan om een initiatief aan te melden. Want daar waar er in 2013 meer dan vijftig ideeën werden ingediend, blijft de teller nu dus haken op drie. “Wel is het zo dat er de vorige keer veel mensen zich pas op het laatste moment meldden”, aldus Verschuren. “Maar het valt inderdaad wat tegen. We willen het iets meer publiciteit geven en er is iets meer tijd nodig om de inwoners van Hoogezand-Sappemeer in beweging te krijgen.”

image

Het thema was twee jaar geleden het verbeteren van de woon- en leefbaarheid. Bij de tweede editie van de Vonk van Hoogezand-Sappemeer is het thema Gezondheid. Dat wil niet zeggen dat de jury erg streng oordeelt, in principe zijn alle ideeën welkom. Tot 24 april krijgen inwoners nog de tijd om hun idee in te dienen. Vervolgens buigt een zeskoppige jury zich over de plannen en worden er verschillende nominaties bekend gemaakt. “Twee jaar geleden werden er tien initiatieven genomineerd”, vervolgt Verschuren. “We zullen ook dit jaar als jury een selectie maken uit de inzendingen. Vervolgens kunnen de initiatiefnemers van de genomineerde ideeën aan de slag om stemmen te verwerven. En het initiatief dat de meeste stemmen verwerft wint.”

Succes

In 2013 werden burgers in relatief korte tijd gestimuleerd zich in te zetten voor de samenleving. Dat leverde prachtige initiatieven op. De Belevingskas van zorgboerderij Dieverdoatsie in Kiel-Windeweer won uiteindelijk, want het trok de meeste van de circa 1700 stemmen naar zich toe. De Super Sinterklaasshow en de Appelgaard in Westerbroek volgden. Het project was destijds een succes, want vijf van de tien genomineerde ideeën functioneren nog steeds. “Ik ben onlangs in het kader van NL Doet bij de Appelgaard in Westerbroek geweest en dat is een prachtig initiatief”, vindt Verschuren. “Daarom hoop ik dat de burgers alsnog actief aan de slag gaan om hun ideeën in te dienen.”

Dat het meedoen weldegelijk loont blijkt wel uit de prijzenpot. Die is met 11500 euro goedgevuld en deze wordt besteed aan de initiatieven. De bijdrage voor de uitvoering van een initiatief zal maximaal 3000 euro zijn. Na de eerste ronde van de wedstrijd kiezen de inwoners van Hoogezand-Sappemeer de ideeën uit. Deze kunnen met geld van de gemeente en het VSB-fonds worden gerealiseerd. De Vonk van Hoogezand-Sappemeer loopt tot en met juni 2015. De drie winnende ideeën worden namelijk op de Dag van het Park, zondag 21 juni, worden bekend gemaakt. De locatie is dan het Gorechtpark in Hoogezand.