Indrukwekkend project Tweede Wereldoorlog bij Dollard College Bellingwedde

BELLINGWOLDE - Project Tweede Wereldoorlog Dollard College BELLINGWOLDE – De tweede klassen van het Dollard College Bellingwedde hebben aan een project over de Tweede Wereldoorlog gewerkt. In dat kader brachten ze onlangs een bezoek aan Kamp Westerbork en kregen op school een gastles van meneer Povel. De leerlingen waren diep onder de indruk.
In de afgelopen periode is er in de les uitleg gegeven over WO I, het Interbellum en WO II. Daarnaast hebben de leerlingen in de lessen de film Schindlers List gekeken en aan de hand daarvan een groot werkstuk gemaakt over de Jodenvervolging in WO II.  Onderdeel van het project was ook een bezoek aan kamp Westerbork. Hier kregen de leerlingen uitleg over het kamp en zagen ze een film over de gang van zaken in het kamp tijdens de oorlog. In de film vertellen leeftijdsgenoten het verhaal van kinderen in het kamp en wordt het verhaal van toen vertaalt naar nu. Hierdoor geeft de film een goed beeld van het kamp in de oorlog. Na de film bekeken de leerlingen aan de hand van kijkwijzers het museum en de vaste tentoonstelling. Vervolgens wandelden ze na een kleine pauze naar het kampterrein, waar een rondleiding volgde door een medewerker van het Herinneringscentrum. Deze rondleiding gaat langs het huis van Commandant Gemmeker, de nieuw geplaatste treinwagons, de nieuw geplaatste barak, het Nationaal Monument en de 102.000 stenen. Bij al deze plekken werden de verhalen verteld over mensen die in de oorlog in het kamp hebben gezeten. Al met al een leerzaam bezoek dat veel indruk maakte op de leerlingen. Als afsluiting van het project kwam meneer Povel op school en vertelde in de klas het verhaal van zijn familie in de oorlog, waarbij bijna alle familieleden van zijn Joodse moeder zijn vermoord in de vernietigingskampen. Net als het bezoek aan Kamp Westerbork, maakte dit ook weer diepe indruk op de leerlingen.