Vijfduizend fakkels langs de linie

bruno-streekmuseumSTADSKANAAL – In het licht van het 250-jarig en 400-jarig jubileum van Stadskanaal en de Semslinie (de provinciale grens) organiseerde de stichting 250\400 de kunstmanifestatie ‘Kunst langs de linie’. Onderdeel van de manifestatie was het kunstwerk van Bruno Doedens/SLeM, dat in samenwerking met vele honderden burgers tot stand is gekomen.

Afgelopen zaterdagavond om 17:00 uur  ’s avonds  was het zo ver. Samen met de drie wethouders van de deelnemende gemeenten Stadskanaal, Veendam en Aa en Hunze ontstaken honderden vrijwilligers de 5000 fakkels. Binnen enkele minuten brandden 25 km  fakkels. Op de achtergrond was het middeleeuwse geluid van de midwinterhoorns van de Giezelbaargbloazers te horen. Het was hartverwarmend te zien hoe gebroederlijk de vele aanwonenden en andere vrijwilligers de fakkels in brand staken.  Langs de lintdorpen Annerveenschekanaal, Eexterveenschekanaal, Bareveld, Stadskanaal en Musselkanaal was een uniek lichtbeeld te zien dat in het centrum van Stadskanaal nog versterkt werd met de verlichting van de kanovaarders.

Vele bewoners reageerden enthousiast. De Lichtlijn kwam de saamhorigheid langs het Kanaal ten goede. Zo schreef Mariëtte naar de stichting: wat een geweldig leuk publieksproject was dat! Jullie hebben heel veel mensen blij gemaakt. Er waren dit jaar veel leuke projecten maar dit was er een voor de gewone mensen, een heel breed publiek.

Vrijwilligers waren niet alleen de bewoners langs het Kanaal, ze kwamen van alle kanten zoals bijvoorbeeld uit het naastliggende Drentse Nieuwediep.