Record grootste gehaakte deken mogelijk naar Grijpskerk

GRIJPSKERK – Een club van elf dames uit Grijpskerk gaat proberen het record van het grootste gehaakte deken ter wereld te verbeteren. Dat record staat momenteel op zo’n vijf voetbalvelden. Hilly Holtrop -en haar dames- gaan in Zonnehuis De Wierde wekelijks zoveel mogelijk vierkantjes aan elkaar haken in de jacht op het record.

“Daaruit bestaan de dekens, uit kleine vierkantjes, dat noemen ze ook wel Granny squares, grootmoeders vierkantjes,” lacht Holtrop. Ze vertelt dat het eigenlijke initiatief ligt bij twee dames uit Leeuwarden. “Ze hebben mij gevraagd of ik hen mee wilde helpen. Ze krijgen dekens aangeleverd vanuit heel Nederland.”

Zelf doet ze aan huiskamerkunst, waarbij ze een combinatie maakt van schilderijen en haakwerk. “Vanuit dat project ben ik gevraagd of ik de dames uit Leeuwarden wilde ondersteunen. Dat wilde ik wel. Vorig jaar zijn we met het initiatief gestart. We hadden daarbij het idee om één of twee dekens te maken, maar inmiddels hebben we er al vijf. Nouja, we hebben genoeg vierkantjes voor vijf dekens, die moeten we nog in elkaar zetten,” vertelt Holtrop.

In 2018 moet het record verbroken worden. “Het gaat in totaal om wel tienduizend dekens,” weet Holtrop. “De achtergrond van het project is om mensen bij elkaar te laten komen en met elkaar in contact te brengen. Mensen proberen met elkaar te verbinden. Het is ook bedoeld tegen de eenzaamheid onder mensen. Als je aan het haken bent, ben je ook aan het verbinden in letterlijke zin, je verbindt de draden met elkaar. Maar er zijn ook mensen die mee willen helpen en die bij mij alleen maar garen komen halen, om thuis te haken. Dat kan natuurlijk ook.”

Hoe lang de haaksters over een vierkantje doen? “Twintig minuten,” antwoordt Riek de Vries, die tegenover Hilly Holtrop zit. “Tijdens het journaal kun je er ongeveer eentje doen, ik kijk nog wel eens op de klok als ik bezig ben,” lacht ze. “Het hangt ook van de dikte van de garen af,” vult Holtrop aan. “Bij dunner garen duurt het wat langer. En met acryl is het nog weer lastiger haken dan met katoen. Maar we hebben gekozen voor eenvoudige patronen. De volgende deken die we in elkaar gaan zetten krijgt witte randjes. Dat ziet er straks dan heel mooi uit.”

Ze zijn er heel hard mee aan de slag. “We zijn best fanatiek hoor,” vertelt Holtrop. “Een bewoner van de Wierde leverde laatst wel twintig vierkantjes aan. Op dit moment hebben we zoveel vierkantjes dat we nu echt moeten beginnen om alles in elkaar te zetten, anders raak ik thuis het overzicht kwijt,” zegt ze. Om het record te verbreken moeten er in totaal meer dan honderdduizend vierkantjes gehaakt worden. “Maar dat doen wij niet alleen vanuit Grijpskerk, er zijn ook andere haaksters uit andere delen van Nederland die meehelpen. Of we nog niet moe zijn? Nee hoor, we gaan gewoon door. We hebben nog best veel garen en nog twee jaar te gaan,” besluit Holtrop met een lach.