GGD Groningen houdt inloopspreekuur voor reizigers

PROVINCIE – Reizigers kunnen vanaf 24 mei tot en met 12 juli elke dinsdag zonder afspraak binnen lopen bij GGD Groningen voor vaccinaties en gezondheidsadvies. In die periode worden er op dinsdagmiddag tussen 13.30 en 15.00 uur inloopspreekuren gehouden aan het Hanzeplein in Groningen.

Dit moet ertoe leiden dat meer mensen met de juiste bescherming op reis gaan. Het spreekuur is met name bedoeld voor mensen die naar Kroatië (of buurlanden), Marokko of Turkije gaan. Ook personen die last minute een verre reis gaan maken, kunnen er terecht. Het unieke van dit inloopspreekuur is dat het zonder afspraak bezocht kan worden.

Onbeschermd

GGD Groningen organiseert het inloopspreekuur omdat veel mensen onvoldoende beschermd op vakantie gaan. Zij weten vaak niet dat voor sommige bestemmingen in Europa ook vaccinaties worden aanbevolen. In deze landen kunnen reizigers namelijk ook hepatitis A (geelzucht), difterie, tetanus en polio oplopen. Een infectie ontstaat vaak ongemerkt via voedsel en drinkwater.

Daarnaast leeft het idee dat vaccineren kort voor vertrek of voor een korte reis niet zinvol is. Veel vaccinaties kunnen echter één dag voor vertrek nog gegeven worden.

Reisadvies

Tijdens de inloopspreekuren kunnen reizigers bij GGD Groningen terecht voor deskundig advies, aanbevolen en verplichte inentingen. Deze zijn actueel en afgestemd op de bestemming en de persoonlijke situatie van de reiziger.

Kinderen

Vanwege langere wachttijden tijdens een inloopspreekuur adviseert GGD Groningen ouders met kinderen onder de 12 jaar én personen met gezondheidsklachten wél een afspraak te maken, online of telefonisch.